• Посилання скопійовано

Податкова різниця за пп. 140.5.5-1 ПКУ, якщо ціна реалізації вища за ціну «витягнутої руки»

Підприємство у 2021 і 2022 роках здійснювало господарські операції з нерезидентами, включеними до переліку держав за Переліком №1045. Причому ціна реалізації товарів таким нерезидентам вища за ціну, визначену згідно із принципом «витягнутої руки». Чи потрібно застосовувати податкову різницю за пп. 140.5.5-1 ПКУ?

Загальне правило застосування податкової різниці за пп. 140.5.5-1 ПКУ

Про особливості застосування цієї різниці ми писали тут, тут, тут, тут.

Згідно з пп. 140.5.5-1 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг (крім операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), реалізованих на користь:

  • нерезидентів, зареєстрованих у державах (на територіях), включених до Переліку №1045;
  • нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до Переліку №480, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

 

Таким чином, якщо підприємство резидент України, платник податку на прибуток, який коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, продав (експортував) товар нерезиденту, зареєстрованому у державі з Переліку №1045, таке підприємство за загальним правилом коригує фінрезультат до оподаткування на цю податкову різницю.

Така різниця відображається в рядку 3.1.7.1 додатку РІ до декларації з податку на прибуток.

 

Коли ця різниця не застосовується

Згідно з абз. 5 пп. 140.5.5-1 ПКУ вимоги цього підпункту не застосовуються платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких доходів підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої статтею 39 ПКУ, але без подання звіту.

Таким чином, якщо операція не є контрольованою, підприємство може не застосовувати різницю за пп. 140.5.5-1 ПКУ, але тільки за умови, що сума доходів буде підтверджена за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки».

Як здійснювати таке підтвердження, ми писали тут.

Тобто, якщо платник здійснив таке підтвердження, має відповідні документи, то він не застосовує таку різницю.

 

Але як податкова служба дізнається про те, що платник податку здійснив таке підтвердження?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.12): «Як платник податку на прибуток, який не збільшує фінансовий результат до оподаткування згідно з підпунктами 140.5.4 та 140.5.5 прим.1 п. 140.5 ст. 140 ПКУ, здійснює підтвердження сум витрат/доходів по операціях з нерезидентами за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, та в який термін?».

Всю відповідь ДПС можна прочитати тут.

Ми наведемо лише коротку відповідь ДПС.

Обґрунтування, що суму витрат (доходів) підтверджено за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, надається платником на запит контролюючого органу під час проведення документальної перевірки за звітний період, за підсумками якого платником податку прийнято рішення про незбільшення фінансового результату, або на запит контролюючого органу відповідно до пп. 73.3 ПКУ.

Тобто, незалежно від наслідків розрахунку, які платник отримає внаслідок здійснення процедури підтвердження, не застосовується податкова різниця за пп. 140.5.5-1 ПКУ в частині збільшення фінрезультату на суму 30% вартості товарів тощо.

Повторимо, що сам факт здійснення такої процедури виключає необхідність застосування зазначеної різниці. Якщо у податкової служби є якісь сумніви, вона може надіслати запит платнику, а платник надасть відповідь на такий запит, підтвердивши проведення процедури підтвердження.

На цьому все. Всі умови виконані і розглядувана різниця не застосовується. Але є одна «але».

 

Якщо ціна реалізації товарів нижча за ціну, визначену відповідно до принципу «витягнутої руки»

Якщо внаслідок здійснення наведених вище розрахунків платник з’ясує, що ціна реалізації товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг є нижчою за ціну, визначену відповідно до принципу «витягнутої руки», встановленого статтею 39 ПКУ, згідно з абз. "6" пп. 140.5.5-1 ПКУ коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», та вартістю реалізації.

Така різниця відображається в рядку 3.1.7.2 додатку РІ до декларації з податку на прибуток.

 

Якщо ціна реалізації товарів вища за ціну, визначену відповідно до принципу «витягнутої руки»

В такому разі різниця за пп. 140.5.5-1 ПКУ не застосовується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202411
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202416
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202416
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202419
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428