• Посилання скопійовано

Путівки працівникам на санаторно-курортний відпочинок: що з податками?

Підприємство хоче організувати для працівників санаторно-курортний відпочинок. Чи варто підприємству самостійно придбати путівки (якими документами це має бути оформлено)? Чи можливі варіанти компенсації працівникам вартості таких путівок підприємством? Які податки сплачувати в тому чи іншому випадку? Чи можливо якимось чином оптимізувати витрати на оподаткування?

ПДФО та ВЗ

Путівка за рахунок роботодавця

Відповідно до абз. 2 пп. 165.1.35 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу працівника вартість путівок на його (та/або членів його сім'ї першого ступеня споріднення) відпочинок, оздоровлення та лікування на території України, які надаються його роботодавцем — платником податку на прибуток безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2023 р. - 33500,00 грн).

Тобтонадання путівок працівникам, вартість яких менше 33500,00 грн, не є базою оподаткування ПДФО та ВЗ. 

Не оподатковується такий дохід і ВЗ згідно з пп. 1.7 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Отже, звільнення відбувається, якщо виконуються усі названі вище вимоги:

  • путівка надається у санаторій або пансіонат в Україні (закороднний відпочинок таких пільг не має);
  • путівка надається  (оплачується) раз на рік;
  • по путівці їде або сам працівник, або члени його сім'ї – чоловік, дружина, діти, батьки (або вони їдуть разом); 
  • роботодавець – юрособа і платник податку на прибуток;
  • вартість путівки (або її частини, оплаченої роботодавцем) не перевищує 33500 грн. 

Звертаємо увагу, що при невиконанні хоча б однієї із вищезазначених умови, вся вартість безкоштовно отриманої путівки працівником увійде до складу його оподатковуваного доходу. 

Вартість путівки, що перевищує зазначену межу буде для працівника додатковим благом, оскільки надається в негрошовій формі. Тому базу оподаткування потрібно збільшити на натуральний коефіцієнт 1,219512 (пп. 164.5 ПКУ).

В Додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ вартість виданих путівок відображається за ознакою «156».

 

Компенсація путівки роботодавцем

Якщо працівник самостійно придбав путівку, а роботодавець прийняв рішення компенсувати її вартість або її частину, то сума грошової компенсації увійде до складу оподатковуваного доходу працівника з якої потрібно утримати ПДФО і ВЗ.

В Додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ вартість компенсованих путівок відображається за ознакою «101» або «126» як дохід у вигляді додаткового блага (пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ), якщо в колективному (трудовому) договорі про таку виплату не йдеться.

 

ЄСВ

Насамперед зазначимо, що не зважаючи на те, що путівки будуть придбані і надані роботодавцем безкоштовно працівникам чи роботодавець буде компенсувати вартість путівок придбаних працівником, оподаткування ЄСВ буде однаковим.

Підпунктом 2.3.4 розділу ІІ Інструкції №5 визначено, що вартість путівок працівникам та членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства (крім випадків, указаних у п. 3.2 розділі ІІІ Інструкції №5), входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Тобто, вартість путівки, що надається підприємством (роботодавцем) працівнику, є базою нарахування ЄСВ.

В додатку 1 єдиної звітності вартість виданих путівок відображається у складі заробітної плати одним рядком.

 

ПДВ

 

Якщо путівку безкоштовно передають працівнику, то така передача у цілях ПДВ вважається її постачанням (пп. 185.1 ПКУ). Тож на дату передачі путівки працівнику, потрібно буде нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з мінімальної бази, що дорівнює ціні придбання путівки (пп. 188.1 ПКУ).

Що стосується надання безоплатної путівки працівнику з інвалідністю, зазначимо таке. Відповідно до пп. 197.1.6 ПКУ, звільняються від оподаткування ПДВ постачання реабілітаційних послуг особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю.

Отже, при безкоштовній передачі путівки працівнику з інвалідністю податкові зобов’язання з ПДВ не виникають.  

 

Податок на прибуток

У малодохідників безкоштовна передача путівки зменшує об’єкт оподаткування через нарахування у бухобліку витрат від списання її вартості.

У високодохідників та малодохідників доборовольців фінансовий результат податкового періоду збільшується, зокрема на суму повної або часткової компенсації вартості путівок працівникам (або його дітей до 18 років), якщо така компенсація відповідно до ПКУ не включається до загального місячного оподатковуваного доходу (пп. 140.5.10 ПКУ).

Таким чином, можна зробити висновок, що у випадку, коли надання путівки передбачено трудовим договором (або контрактом) і, відповідно, вартість такої путівки включається до фонду оплати праці (з оподаткування ПДФО, ЄСВ та військовим збором), то збільшувати фінансовий результат на суму наданої путівки не потрібно.

А якщо вся вартість путівки або її частина не оподатковувалася ПДФО, то саме на цю, неоподатковану для працівника (або його членів його сім’ї), вартість роботодавцю треба збільшити фінансовий результат до оподаткування. 

Таким чином, врахувавши викладене, розуміємо, що оптимізувати витрати підприємство може, якщо самостійно придбає путівки на відпочинок в Україні та надасть їх працівникам.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»