• Посилання скопійовано

Як правильно вирахувати площу земельної ділянки для сплати податку на землю?

ТОВ має у власності квартиру в багатоквартирному будинку. Як правильно вирахувати площу земельної ділянки для сплати податку на землю? Який вид права власності вказувати в декларації з плати за землю? Чи має право ДПС накласти штраф на ТОВ, якщо ЖЕК не сплатив податок на землю?

Відповідно до ст. 269, ст. 270 ПКУ, платниками земельного податку є власники земельних ділянок та землекористувачі (яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування), а об’єктами оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Зокрема, власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (пп. 14.1.34 ПКУ).

Водночас, землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на праві постійного користування (пп. 14.1.73 ПКУ).

Відповідно до ст. 42 ЗКУ, земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, можуть передаватися у власність чи постійне користування за одним із двох способів:

  1. передаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками;
  2. передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому КМУ.

Але оскільки на момент підготовки цієї консультації КМУ не встановив порядок передачі земельних ділянок у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку, то на практиці існує тільки перший спосіб передачі землі.

Таким чином, платниками земельного податку можуть бути тільки підприємства, установи, організації, які здійснюють управління відповідними багатоквартирними будинками, за умови, що цим підприємствам земельна ділянка під будинком передана у постійне користування.

Якщо ділянка не передана таким підприємствам у постійне користування, то податок на землю під землею, на якій знаходяться багатоквартирні будинки, взагалі не сплачується.

З цього також випливає, що власники квартир у багатоквартирному будинку на сьогодні не є платниками земельного податку (див. також тут). А якщо вони не є платниками, то не повинні вираховувати площу земельної ділянки для сплати податку на землю.

Оскільки власники квартир не є платниками земельного податку, вони не подають декларацію з плати за землю щодо землі під багатоквартирним будинком.

Оскільки власники квартир не є платниками земельного податку, відповідно, ДПС не може накласти на них штраф за несплату земельного податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»