• Посилання скопійовано

Звільнення голови ОСББ без компенсації

В ОСББ змінився голова правління. При остаточному розрахунку не нарахували компенсацію за невикористану відпустку. Якщо нарахувати та виплати її після звільнення: ПДФО та ВЗ ОСББ сплачує, а ЄСВ можна не нараховувати та в додатку 1 об’єднаної звітності не показувати? Чи потрібно виносити це питання на засіданні правління?

Оскільки невчасно буде проведено компенсацію за невикористану відпустку голові ОСББ, то окрім такої компенсації йому потрібно провести її разом з виплатою середньої зарплати за час затримки, але не більше ніж за шість місяців (ст. 117 КЗпП). Такий середній заробіток розраховується, відповідно до Порядку №100, виходячи з виплат за 2 календарні місяці.

При розрахунку після дати звільнення, не потрібно буде нараховувати ЄСВ, бо нарахування компенсації є виплатою за невідпрацьований час, яка нараховується коли працівник не перебуває з роботодавцем у трудових відносинах. 

Відшкодування, нараховані працівникам за час затримки розрахунку під час звільнення, також не є базою нарахування ЄСВ, оскільки входять до переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затверджених Порядком №1170

Відповідно зазначені виплати не потраплять до Додатку 1 об'єднаної звітності.  

А от ПДФО та ВЗ з таких виплат доведеться сплатити та показати у Додатку 4ДФ з ознакою «127».

Зазначимо, що непроведення остаточного розрахунку з головою ОССБ є порушенням ст. 116 КЗпП

Тож, за несвоєчасний розрахунок зі звільненим працівником може призвести до штрафів, а саме:

  • посадових осіб роботодавця можуть притягти до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 41 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн);
  • до роботодавця можуть застосувати фінансову відповідальність у вигляді штрафу згідно з ст. 265 КЗпП. При затримці розрахунку не більше місяця штраф становитиме 1 МЗП згідно з абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП. При затримці виплати більш ніж на один місяць,-  штраф 3 МЗП, установленої на момент виявлення порушення, згідно з абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Звертаємо увагу, якщо роботодавець не виплатить належних працівникові коштів у день звільнення і середнього заробітку за час затримки розрахунку, то колишній працівник має право звернутися до суду, на підставі ст. 233 КЗпП.

Зазначений штраф накладається за умови перевірки Держпраці. Якщо перевірки не буде, то й штрафи не будуть застосовані.

Щодо того, чи потрібно виносити це питання на засіданні правління, вважаємо, що не потрібно, оскільки тут має місце порушення законодавства щодо розрахунку при звільненні, а невиконання цих норм тягне за собою накладання штрафів на посадових осіб та на саме ОСББ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»