• Посилання скопійовано

Придбання послуг від нерезидента за допомогою корпоративної картки

ТОВ на загальній системі, платник ПДВ, укладає контракт з американським підприємством - вони надають послуги на своїй онлайн платформі, сервері з прогнозування і обробки даних щодо закупівель. ТОВ завантажує свої дані на їх сервер, вони їх обробляють і надають інформацію прогнозування закупівель. Це доступ на рік до програми, в якій можна побачити ці дані, результати обробки. Чи є це постачанням програмного забезпечення? Оплата корпоративною карткою. Який облік та оподаткування таких послуг?

На нашу думку, за своєю суттю такі послуги відповідають визначенню електронних послуг – див. пп. 14.1.56-5 ПКУ, зокрема, ці послуги можуть відповідати пп. б, г, д пп. 14.1.56-5 ПКУ:

б) надання доступу до баз даних, у тому числі користування пошуковими системами та службами каталогів у мережі Інтернет;

г) надання доступу до інформаційних, комерційних, розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів, зокрема, але не виключно, розміщених на платформах спільного доступу до інформації чи відеоматеріалів;

д) надання хмарної послуги в частині надання обчислювальних ресурсів, ресурсів зберігання або систем електронних комунікацій за допомогою технологій хмарних обчислень.

На нашу думку, це не постачання програмного забезпечення. Проте зауважимо, що точно визначити вид послуг можна тільки після вивчення умов контракту, на підставі якого надаються такі послуги. 

Наступним етапом є визначення місця постачання цих послуг. Відповідно до пп. 186.3-1 ПКУ місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг, тож в даному випадку послуги постачаються на митній території України. Це зумовлює оподаткування таких послуг ПДВ.

Втім, місце постачання програмного забезпечення в даному випадку також буде на митній території України – за місцезнаходженням отримувача послуг – пп. «в» пп. 186.3 ПКУ.

Правила оподаткування ПДВ послуг від нерезидента, що постачаються на митній території України, регламентовані ст. 208 ПКУ

Відповідно до пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ, податком на доходи нерезидентів оподатковуються доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, зокрема інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резидентові (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

На нашу думку, дохід від надання послуг, описаних у запитанні, підпадає під виняток, зазначений вище. Тому з оплати таких послуг не утримується податок на доходи нерезидентів.

***

Про оподаткування послуг від нерезидентів ми багато пишемо на сайті Дебету-Кредиту туттут та тут.

Про використання корпоративних карток для оплати іноземних сервісів - тут та тут.

Бухоблік витрат на оплату послуг залежить від їх призначення. Це можуть бути адміністративні витрати (якщо ці послуги необхідні для планування роботи підприємства в цілому), або загальновиробничі витрати, якщо ці закупівлі стосуються лише виробництва. Якщо ці послуги необхідні для прийняття рішень щодо закупівлі покупних товарів, то їх можна віднести до складу витрат на збут:

  • Дт 91, 92, 93 Кт 372 (з аналітикою за підзвітною особою, на яку емітовано платіжну картку).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 119
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435