• Посилання скопійовано

Корпоративні витрати резидента "Дії. Сіті"

Резидент "Дія. Сіті" раз на рік проводить стратегічну сесію (звіт керівника, плани, презентації керівників відділів). Цей захід відбувається за межами міста. Для цього оплачується готель на 2-3 дні, харчування та заходи. Як провести витрати в обліку? Чи буде для працівників це додатковим благом? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до пп. 198.5 ПКУ? Які документи потрібно оформлювати?

В даному випадку корпоративні витрати включають в себе річні збори трудового колективу (звіт керівника за пів року, плани до кінця року, презентації керівників відділів щодо змін на підприємстві), їх харчування (сніданки, обіди, вечері, фуршети, банкет), проживання в готелі та корпоративний відпочинок.

 

Документи 

Для початку можна розробити кошторис, щоб визначити суму витрат підприємства для проведення вказаного заходу. Якщо харчування та проведення заходу відбуватиметься в готелі, то буде оформлено один рахунок до оплати. У разі, якщо захід буде проводитися в окремому приміщенні будинку, а не в готелі, чи будуть ще якісь додаткові заходи (не в готелі), то зрозуміло, що це буде декілька рахунків за різні послуги і можливо, від різних постачальників послуг.

Крім того, оформлюється:

  • наказ керівника про проведення зборів;
  • за потреби укладаються договори постачальниками послуг або від них отримуються рахунки до оплати за послуги; 
  • оформляється план заходів (програма), у якому конкретизується стратегічна сесія (хто, де в який час виступає перед колективом, коли сніданок, обід, перерва на каву, вечеря, інші заходи тощо);
  • підтвердженням проведення такої сесії будуть платіжні документи та акт надання послуг з оренди приміщення та інших послуг (якщо потрібно);
  • звіт про фактичні витрати;
  • протокол зборів (зрозуміло, що збори мають розпочатись у робочий час, адже збори необхідні для вирішення виробничих питань (наприклад, підбиття підсумків роботи за звітний рік, узгодження планів на наступний рік тощо));
  • звіти керівників, презентації керівників підрозділів, плани роботи на певний період.

Після закінчення заходу будуть видаткові накладні, акти приймання-передачі наданих послуг, чеки з готелю.

 

Облік витрат

Витрати на проведення заходу акумулюються на рахунку 92 (якщо цей захід оформляється як річні збори колективу), на рахунку 93 (якщо захід для маркетингового/рекламного відділів), на 949 (якщо це мотивуючий захід для працівників з різних підрозділів). Датою відображення таких витрат є період фактичного їх здійснення, як витрати, які неможливо  прямо  пов'язати  з  доходом  певного періоду (п. 7 П(С)БО 16). 

 

ПДВ

За умови реєстрації постачальником податкової накладної підприємство матиме змогу відобразити ПК з ПДВ за умови роботи з платниками ПДВ. Якщо придбані товари (послуги) не використовуватимуться в оподатковуваних операціях або госпдіяльності, то потрібно визнати податкові зобов'язання виходячи з бази, зазначеної у пп. 189.1 ПКУ (пп. 198.5 ПКУ). Проте, якщо довести, що послуги отримуються для використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такого платника податку, то ПЗ з ПДВ при здійсненні таких операцій не нараховуються.

Отже, якщо даний захід оформити як річні виробничі збори трудового колективу (при цьому в жодному документі не має бути слів «розваги», «свято» тощо), то вбачатиметься зв’язок таких зборів з оподатковуваною діяльністю і ПЗ з ПДВ не потрібно буде нараховувати.

 

Податок на прибуток

Розділом III ПКУ не передбачено коригування фінрезультату на сума зазначених витрат. Для цілей підтвердження витрат важливо все підтвердити первинними документами.

 

ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Утримувати ПДФО із застосуванням «натурального» коефіцієнта по відношенню до працівників за отримані послуги з проживання, харчування тощо, не потрібно, оскільки їх участь у проведенні річних виробничих зборах трудового колективу не може розцінюватися як отримання додаткового блага, якщо їх надання обумовлене інтересом підприємства, а не метою переважного задоволення особистих потреб такого працівника. Така ж думка зазначена в постанові ВАСУ від 01.06.16 р. №К/800/6133/16 у справі № 826/15514/15.

Відповідно ані ВЗ, ані ЄСВ також не буде.

Висновок: підприємству доречно оформити свій захід як річні виробничі збори трудового колективу. Це позбавить нарахування ПЗ з ПДВ, утримання ПДФО із застосуванням «натурального» коефіцієнта та ВЗ з працівника, як отриманого ним послуг з проживання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432