• Посилання скопійовано

Сплата винагороди за невиключну ліцензію на використання ПЗ: які податки?

ТОВ, платник податку на прибуток (коригує на податкові різниці) і ПДВ, сплачуватиме ФОПу – резиденту Білорусі винагороду за невиключну ліцензію на право користування сервісу amoCRM. Які податки сплачувати?

Чи є такий платіж роялті?

На наш погляд, ні. Адже відповідно до пп. 14.1.225 ПКУ, не вважаються роялті платежі, отримані як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання «кінцевим споживачем»).

В даній ситуації ТОВ, очевидно, отримує право використовувати сервіс amoCRM виключно за своїм функціональним призначенням. На цій підставі і висновуємо про те, що платіж не є роялті.

 

ПДВ

Об’єктом оподаткування ПДВ є в тому числі операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

Місцем постачання послуг за використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами, є місце реєстрації отримувача послуг суб’єктом господарювання (пп. «а» пп. 186.3 ПКУ).

Оскільки ТОВ, отримувач послуг, знаходиться на митній території України, то і місце постачання на території України, а відтак, такі послуг за загальним правилом оподатковуються ПДВ.

Але згідно з пп. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, з 01.01.2013 до 01.01.2023 рр. звільняються від оподаткування ПДВ в тому числі операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті.

Тому винагорода в розглядуваній нами ситуації звільняється від оподаткування ПДВ.

 

Чи потрібно складати ПН на звільнені від оподаткування операції, згідно з пп. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ?

На наш погляд, ні. Про це ми писали тут. В декларації з ПДВ такі операції також не відображаються.

 

ПДФО, ВЗ і ЄСВ

З доходу, який виплачуватиметься ФОП – резиденту Білорусі, ТОВ має утримати ПДФО за ставкою 18%, ВЗ за ставкою 1,5%. в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку такі доходи відображаються, на наш погляд, з ознакою доходу «103».

ЄСВ, на наш погляд, нараховувати не потрібно. Тому що базою нарахування ЄСВ є винагорода за виконані роботи (надані послуги) (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). А в розглядуваній нами ситуації ФОП не виконує роботи і не надає послуги, а дає в користування ПЗ.

Щоб виконати функції податкового агента, у нерезидента фізособи має бути реєстраційний номер облікової картки платника податків. Щоб отримати номер, нерезидент має звернутися до ДПС України.

Детально це питання ми аналізували тут, тут та тут.

Водночас, відповідно до положень пп. 3.2 ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Таким міжнародним договором між Україною і Республікою Білорусь є Угода, ратифікована Законом №306/94-ВР.

Пунктом 1 ст. 14 цієї Угоди передбачено, що доход, що його одержує резидент однієї Договірної Держави за професійні послуги чи іншу діяльність незалежного характеру, оподатковується тільки в цій Договірній Державі, за винятком випадків, коли він володіє постійною базою в другій Договірній Державі з метою провадження цієї діяльності.

На наш погляд, винагороду за невиключну ліцензію можна вважати доходом від іншої діяльності незалежного характеру. А відтак, оподатковуватися такий дохід може в державі нерезидента, тобто, в Республіці Білорусь.

Але однозначної відповіді, чи є винагорода за невиключну ліцензію доходом від іншої діяльності незалежного характеру, немає.

Тому для уникнення непорозумінь з податковою рекомендуємо з цього питання отримати індивідуальну податкову консультацію.

В будь-якому разі, поширюється ця Угода тільки на ПДФО (п. 3 ст. 2 Угоди). І не поширюється на ВЗ. Тому ВЗ резиденту доведеться утримувати, нараховувати і сплачувати в будь-якому разі.

Щоб скористатися звільненням від утримання і сплати ПДФО 18%, резидент має отримати від нерезидента довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (пп. 103.4 ПКУ).

Про особливості отримання, оформлення і використання довідки ми писали тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024249
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202469
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451