• Посилання скопійовано

Нерезидент, зареєстрований як ФОП, отримує роялті: яке оподаткування?

Громадянин Білорусії, зареєстрований в Україні як ФОП, платник ЄП ІІІ групи, надає послуги з написання програм для нерезиденту України (США), за що отримує роялті. Як оподатковуються такі надходження?

Згідно з пп. 1 пп. 292.1 ПКУ, доходом фізособи, платника ЄП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому, до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Таким чином, отриманий ФОП - платником ЄП дохід у вигляді роялті не включається до складу оподатковуваного доходу такого підприємця. Водночас, такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку — фізичних осіб.

При цьому, як визначено пп. 162.1 ПКУ, платниками податку з доходів фізособі є:

  • фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Своєю чергою, пп. «в» пп. 14.1.213 ПКУ встановлено, що фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні. Проте також зазначається, що достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому ПКУ, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Отже, вважаємо, що податківці в даному випадку наполягатимуть на оподаткуванні отриманого доходу як фізособою - резидентом України.

Відповідно до пп. 164.2.3 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається доходи від продажу об’єктів майнових і немайнових прав, зокрема, інтелектуальної (промислової) власності, та прирівняні до них права, доходи у вигляді сум авторської винагороди, іншої плати за надання права на користування або розпорядження іншим особам нематеріальним активом (творами науки, мистецтва, літератури або іншими нематеріальними активами), об’єкти права інтелектуальної промислової власності та прирівняні до них права (роялті), у тому числі отримані спадкоємцями власника такого нематеріального активу.

Виходячи із пп. 170.3.1 ПКУ, дохід у вигляді роялті оподатковується ПДФО за ставкою 18%. Також вказаний дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

При цьому, оскільки таких дохід виплачується нерезидентом, який не є податковим агентом, то фізособа повинна самостійно задекларувати відповідну суму доходу шляхом подання річної декларації про майновий та доходи а також самостійно сплатити обчислений податок з цього доходу.

Зауважимо, що як передбачено ст. 12 Конвенції між урядом України та США про уникнення подвійного оподаткування роялті, якими фактично володіє резидент Договірної Держави, можуть оподатковуватись у тій Державі.

Однак, такі роялті можуть також оподатковуватись у Договірній Державі, в якій вони виникають, відповідно до законодавства цієї Держави, але якщо фактичним володарем цих роялті є резидент іншої Договірної Держави, податок, який стягується, не повинен перевищувати 10 відсотків від загальної суми роялті.

Отже, в Україні отримані доходи оподатковуються за встановленою вище ставкою 18% ПДФО та 1,5% військового збору, а також можуть підлягати оподаткуванню у США, однак утриманий податок там не повинен перевищувати 10% загальної суми роялті.

Зазначимо, що наведений вище підхід застосовується лише у тому випадку, якщо отриманий дохід класифікується саме як роялті (згідно вказаної у запитанні інформації).

 

Що таке роялті?

Як зазначено у пп. 14.1.225 ПКУ, роялті - будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, а саме на будь-які літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, інші аудіовізуальні твори, будь-які права, які охороняються патентом, будь-які зареєстровані торговельні марки (знаки на товари і послуги), права інтелектуальної власності на дизайн, секретне креслення, модель, формулу, процес, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Не вважаються роялті платежі, отримані:

  • як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання "кінцевим споживачем");
  • за придбання примірників (копій, екземплярів) об’єктів інтелектуальної власності, у тому числі в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника (копії, екземпляра);
  • за придбання речей (у тому числі носіїв інформації), в яких втілені або на яких містяться об’єкти права інтелектуальної власності, визначені в абзаці першому цього підпункту, у користування, володіння та/або розпорядження особи;
  • за передачу прав на об’єкти права інтелектуальної власності, якщо умови передачі прав на об’єкт права інтелектуальної власності надають право особі, яка отримує такі права, продати або здійснити відчуження в інший спосіб права інтелектуальної власності або оприлюднити (розголосити) секретні креслення, моделі, формули, процеси, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау), крім випадків, коли таке оприлюднення (розголошення) є обов’язковим згідно із законодавством України;
  • за передачу права на розповсюдження примірників програмної продукції без права на їх відтворення або якщо їх відтворення обмежено використанням кінцевим споживачем.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436