• Посилання скопійовано

Вихід учасника та повернення частки коштами: що з податками?

Учасник зробив внесок в статутний капітал квартиру, через певний час виходить з учасників товариства, повернення його частки – виплата коштів. Які податки має сплатити учасник при виході зі складу засновників ТОВ?

ПДВ

Операція з повернення товариством внеску засновникам або учасникам у вигляді коштів не є об'єктом оподаткування ПДВ.

 

Податок на прибуток

Нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з повернення (виплати коштами) учаснику, що є фізособою, його частки у статутному капіталі товариства у зв'язку з його виходом. Такі операції відображають згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

 

ПДФО та ВЗ

Виплату учаснику вартості частки при його виході зі складу учасників розглядають як продаж інвестиційного активу (пп. 170.2.2 ПКУ). Тож облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку (учасником) самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

Тому товариство, яке здійснює виплату доходу, виконує функції податкового агента лише в частині відображення доходу від операцій з інвестиційними активами у Додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «112», де відображається сума повернутого внеску.

 

Оподаткування у фізособи

До продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції з повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу або вартістю інвестиційного активу, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозділу 9-4 розділу XX цього Кодексу з урахуванням норм пп. 170.2.4-170.2.6 цього пункту (крім операцій з деривативами) (пп. 170.2.2 ПКУ).

Для потреб оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

Крім того, такий дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Таким чином, фізособа повинна визначити фінансовий результат операцій з інвестиційними активами та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити суму визначеного податкового зобов'язання.

Якщо сума виплачених коштів буде більше, ніж вартість квартири, яка була внесена в статутний капітал, у засновника виникне інвестиційний прибуток на суму перевищення. Якщо сума виплачених коштів буде менше або дорівнюватиме вартості внесеної квартири, інвестиційний прибуток не виникає і річну декларацію про майновий стан і доходи подавати не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»