• Посилання скопійовано

Податкові наслідки для ВПО при отриманні квартири від БО в безоплатне користування

Благодійна організація отримала квартиру від фізособи - нерезидента, яку передає ВПО у безоплатне користування на підставі договору пожертви. Які наслідки у ВПО? Чи потрібно відображати таке отримання в декларації про майновий стан і доходи?

Про особливості оподаткування доходу від наданої допомоги у вигляді безоплатного користування квартирою ми розповідали в попередній консультації.

Там ми зазначали, що благодійна організація (БО) під час війни може надавати допомогу внутрішньо переміщеним особам (далі – ВПО), зокрема майно в користування, без податкових наслідків (пп. 165.1.54 та пп. 170.7.8 ПКУ), якщо виконані всі умови цієї пільги.

Причому про надання такої допомоги БО має звітувати до податкових органів у додатку 4ДФ.

Якщо ж умови зазначеної пільги не виконуються, то БО, як податковий агент, має у загальному порядку утримати податки, сплативши їх до бюджету. Про такі доходи також зазначається у додатку 4ДФ.

В обох випадках, оскільки фізособа отримує доходи від податкового агента, у неї немає обов’язку відображати отримання зазначеного доходу в декларації про майновий стан і доходи і подавати таку декларацію до податкової (див. пп. 179.2 ПКУ). 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»