• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування фінрезультату виробників електроенергії у 2022 – 2023 рр.

У 2022 та 2023 рр. виробники електроенергії за «зеленим» тарифом мають право застосовувати додаткові коригування фінрезультату з метою оподаткування (п. 58 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ). Як врахувати курсові різниці, які виникли в результаті того, що є заборгованість перед постачальником? Також підприємство будувало СЕС, але стався військовий стан і СЕС ще не працює, але є витрати з її охорони – як враховувати їх? Як все це відобразити у додатку РІ?

Виробники електричної енергії за "зеленим" тарифом визначають фінрезультат з метою оподаткування за загальними правилами, але при цьому в 2022 та 2023 роках вони мають право (не зобов’язані!) додатково застосовувати ще дві різниці, передбачені пп. 58 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ. Також у цьому пункті передбачено право не застосовувати різницю, визначену абз. 3 пп. 139.2.2 ПКУ у разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за електричну енергію за "зеленим" тарифом, що сформувалася за електричну енергію, продану в 2022 – 2023 роках, та/або за послуги із зменшення навантаження, надані в такий період.

Для відображення цих різниць передбачені рядки 4.1.22, 4.1.23, 4.2.24 та 4.2.25 додатку РІ до декларації з податку на прибуток. Якщо підприємство застосувало ці різниці, воно відображає суми збільшення та зменшення фінрезультату у цих рядках додатка РІ і включає їх у загальний підсумок всіх різниць в рядках 01, 02 та 03 додатка РІ.

Якщо підприємство також не застосовувало різницю, передбачену пп. 139.2.2 ПКУ у разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за електричну енергію за "зеленим" тарифом, воно не включає ці суми у рядок 2.2.2 додатка РІ до декларації з податку на прибуток.

Це означає, що касового методу у виробників електричної енергії за "зеленим" тарифом як такого немає, а є конкретні різниці, на які можна окремо відкоригувати фінрезультат. Отже, решта різниць застосовується у загальному порядку. 

Зокрема, курсові різниці, що виникли в результаті того, що є заборгованість перед постачальником, в бухобліку враховуються як доходи або витрати від курсових різниць у загальному порядку. Коригувань фінрезультату для курсових різниць не передбачено.

Також підприємство будувало ще одну СЕС, але протягом воєнного стану ця СЕС ще не працює, але є  витрати з її охорони. Ці витрати також враховуються за загальними правилами бухобліку, з урахуванням фактичної ситуації на підприємстві: або як інші операційні витрати поточного звітного періоду (Дт 949), або як витрати майбутніх періодів (Дт 39). На нашу думку, доцільніше розглядати ці витрати як витрати поточного періоду, адже витрати з охорони направлені на підтримання СЕС у належному стані протягом поточного періоду. Коригувань фінрезультату для таких витрат не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    Сьогодні 16:177
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    Сьогодні 14:5611
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024313
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430