• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування фінрезультату виробників електроенергії у 2022 – 2023 рр.

У 2022 та 2023 рр. виробники електроенергії за «зеленим» тарифом мають право застосовувати додаткові коригування фінрезультату з метою оподаткування (п. 58 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ). Як врахувати курсові різниці, які виникли в результаті того, що є заборгованість перед постачальником? Також підприємство будувало СЕС, але стався військовий стан і СЕС ще не працює, але є витрати з її охорони – як враховувати їх? Як все це відобразити у додатку РІ?

Виробники електричної енергії за "зеленим" тарифом визначають фінрезультат з метою оподаткування за загальними правилами, але при цьому в 2022 та 2023 роках вони мають право (не зобов’язані!) додатково застосовувати ще дві різниці, передбачені пп. 58 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ. Також у цьому пункті передбачено право не застосовувати різницю, визначену абз. 3 пп. 139.2.2 ПКУ у разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за електричну енергію за "зеленим" тарифом, що сформувалася за електричну енергію, продану в 2022 – 2023 роках, та/або за послуги із зменшення навантаження, надані в такий період.

Для відображення цих різниць передбачені рядки 4.1.22, 4.1.23, 4.2.24 та 4.2.25 додатку РІ до декларації з податку на прибуток. Якщо підприємство застосувало ці різниці, воно відображає суми збільшення та зменшення фінрезультату у цих рядках додатка РІ і включає їх у загальний підсумок всіх різниць в рядках 01, 02 та 03 додатка РІ.

Якщо підприємство також не застосовувало різницю, передбачену пп. 139.2.2 ПКУ у разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за електричну енергію за "зеленим" тарифом, воно не включає ці суми у рядок 2.2.2 додатка РІ до декларації з податку на прибуток.

Це означає, що касового методу у виробників електричної енергії за "зеленим" тарифом як такого немає, а є конкретні різниці, на які можна окремо відкоригувати фінрезультат. Отже, решта різниць застосовується у загальному порядку. 

Зокрема, курсові різниці, що виникли в результаті того, що є заборгованість перед постачальником, в бухобліку враховуються як доходи або витрати від курсових різниць у загальному порядку. Коригувань фінрезультату для курсових різниць не передбачено.

Також підприємство будувало ще одну СЕС, але протягом воєнного стану ця СЕС ще не працює, але є  витрати з її охорони. Ці витрати також враховуються за загальними правилами бухобліку, з урахуванням фактичної ситуації на підприємстві: або як інші операційні витрати поточного звітного періоду (Дт 949), або як витрати майбутніх періодів (Дт 39). На нашу думку, доцільніше розглядати ці витрати як витрати поточного періоду, адже витрати з охорони направлені на підтримання СЕС у належному стані протягом поточного періоду. Коригувань фінрезультату для таких витрат не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.20245
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.20249
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202410
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202417
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428