• Посилання скопійовано

Аварійні будівлі: чи нараховувати податок на нерухомість?

Підприємство придбало земельну ділянку під будівництво разом з будівлями на ній, які в аварійному стані і будуть зноситися. Документального підтвердження щодо їх аварійного стану немає. Чи нараховувати податок на нерухомість, якщо будівлі не вводять в експлуатацію?

Норми ПКУ щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Відповідно до пп. 266.1.1 ПКУ, платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості (пп. 266.2.1 ПКУ).

У  пп. 266.2.2 ПКУ наведені об’єкти нерухомості, які не є об’єктом оподаткування. Наприклад, житлова нерухомість, непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради (див. пп. «ґ» пп. 266.2.2 ПКУ).

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості (див. пп. 266.3.1 ПКУ).

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому він набув право власності (пп. 266.8.1 ПКУ).

 

Висновки

З наведеного випливає, що зобов’язання зі сплати податку на нерухомість виникає у зв’язку з набуттям права власності, а не введення об’єкта в експлуатацію в бухгалтерському обліку.

Тому навіть, якщо об’єкт не введено в експлуатацію, але право власності на нього перейшло до підприємства, воно зобов’язане подавати декларацію щодо придбаного об’єкта, нараховувати і сплачувати податок.

Але не є об’єктом оподаткування житлова нерухомість, яка згідно з рішенням відповідної ради визнана непридатною для проживання, в тому числі у зв’язку з аварійним станом.

Якщо такого рішення немає або нерухомість відноситься до нежитлової, об’єкт оподаткування виникає, тому декларацію потрібно подавати, податок нараховувати і сплачувати.

Втім, в цьому випадку діють загальні норми пп. 266.2.2 ПКУ, і якщо нерухомість підпадає під критерії, визначені цим підпунктом, вона не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість.

Про звільнення від оподаткування промислової нерухомості читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»