• Посилання скопійовано

Як декілька підприємств можуть зібрати кошти для придбання техніки для ЗСУ?

Декілька підприємств з різними формами власності та різними системами оподаткування хочуть зібрати кошти і придбати військову техніку для передачі ЗСУ. Як це найкраще зробити? Варіанти – перерахувати кошти: 1) одному з підприємств, які беруть участь; 2) громадській організації; 3) благодійній організації. Як правильно документально оформити?

Який варіант обрати

Усі наведені варіанти є законними і можуть застосовуватися.

Але варто врахувати такі нюанси.

 

Щодо першого варіанту для підприємства, яке збиратиме кошти.

Якщо підприємством, яке збиратиме кошти на свій рахунок, буде платник ЄП групи 3, то сума отриманих коштів включатиметься до оподатковуваного доходу і з суми такого доходу слід буде сплатити ЄП (детальніше див. тут). Причому така сума зібраних коштів не буде об’єктом оподаткування ПДВ, адже не належить до операцій постачання.

Якщо підприємство-збирач є платником податку на прибуток, то отримані кошти не вплинуть на об’єкт оподаткування. Адже господарські операції із отримання коштів, придбання на них техніки і безоплатної передачі ЗСУ не вплинуть на фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Причому якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, в розглядуваній ситуації не буде податкових різниць. Зокрема, згідно з п. 69.6 підр. 10 розд. ХХ ПКУ не буде і податкової різниці за пп. 140.5.9 ПКУ, яка передбачає збільшення фінрезультату до оподаткування на безоплатно передане неприбутковим організаціям, до яких і відносяться ЗСУ, військові частини тощо. 

Якщо підприємство збирач коштів є платником ПДВ і придбає техніку з ПДВ, він матиме право відобразити в загальному порядку податковий кредит. Подальше безоплатне постачання техніки ЗСУ тощо не буде об’єктом оподаткування ПДВ згідно з п. 32-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Причому компенсуюче ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховується.

 

Бухгалтерський облік підприємства, яке збирає кошти, закуповує і передає техніку

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Отримані кошти на придбання техніки від інших підприємств

311

484

500 000

Отримано техніку від постачальника 

209, 281

631

700 000

Відображено ПК з ПДВ

641

631

140 000

Оплата постачальнику за рахунок зібраних та власних коштів (500000 + 340000 = 840000)

631

311

840 000

Передана техніка ЗСУ

949

209, 281

700 000

Відображено дохід від цільового фінансування

484

718

500 000

 

Щодо другого і третього варіанту для організації, яка збиратиме кошти

На період воєнного стану надавати благодійну допомогу ЗСУ, військовим частинам тощо можуть всі неприбуткові організації, навіть якщо надання такої допомоги не передбачено їх статутними документами (див. п. 63 підр. 4 розд. ХХ ПКУ).

Таким чином, навіть якщо в статутних документах громадської організації чи благодійного фонду не передбачена можливість надання благодійної допомоги ЗСУ тощо, такі організації під час воєнного стану можуть надавати зазначену допомогу.

 

Щодо підприємств, які надають кошти іншому підприємству чи неприбутковій організації для закупівлі техніки

Якщо це підприємства на ЄП, то на їх оподаткування операція передачі коштів не впливає.

Якщо це підприємства – платники податку на прибуток, то сума перерахованих коштів у таких підприємств зменшує фінрезультат до оподаткування (Дт 949 Кт 311), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). 

Якщо такі платники коригують фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, у них виникатиме різниця:

  • за пп. 140.5.9 ПКУ, якщо кошти надають неприбутковій організації (громадській організації чи благодійному фонду);
  • за пп. 140.5.10 ПКУ, якщо кошти надають платнику ЄП або платникам податку на прибуток, які є пов’язаними особами, за дотримання критеріїв, наведених у цьому підпункті. Детальніше про цю різницю можна почитати тут, тут

 

Проміжний висновок

З наведеного випливає, що податкові наслідки можуть виникати у платників податку на прибуток, які коригують фінрезультат до оподаткування на податкові різниці і передають кошти або іншому підприємству, або неприбутковій організації.

Податкові наслідки виникатимуть і у підприємства на ЄП, яке отримуватиме кошти від інших підприємств. Такі кошти оподатковуватимуться ЄП.

Тому при розв'язанні питання, кому здавати кошти, варто враховувати ці податкові нюанси.

 

Як правильно документально оформити

Між сторонами укладається договір благодійної допомоги, яким встановлюється, хто перераховує кошти, а хто збирає кошти, яка мета збирання коштів; встановлюється, що збирач придбаває техніку і передає ЗСУ.

На підставі такого договору перераховуються кошти і збирач придбаває техніку – оплачує постачальнику і за накладною чи актом отримує техніку.

Надалі придбана техніка за договором благодійної допомоги з конкретним підрозділом ЗСУ, військовою частиною тощо передається такій частині (підрозділу). Замість договору військова частина тощо може надати підприємству лист, яким просити підприємство надати благодійну допомогу технікою. Операція передачі також оформляється актом чи накладною.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202417
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202432
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133