• Посилання скопійовано

Видача орендної плати за землю в натуральній формі

ТОВ на ІV групі ЄП згідно з договорами оренди виплачує орендодавцям - фізособам оредну плату в сумі 12 тис. грн в листопаді кожного звітного року. Окремі орендодавці просять видати орендну плату в натуральній формі у березні. Як визначити ціну натуральної видачі?

Про особливість натуральної форми виплати

Відповідно до ст. 22 Закону про оренду землі, орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Детальніше про орендну плату в натуральній формі сказано в п. 9 типового договору оренди землі, форма якого затверджена Постановою КМУ від 03.03.2004 р. № 220.

Зі змісту цього пункту випливає, що якщо договором оренди передбачається внесення орендної плати в натуральній формі, в п. 9 договору слід зазначати перелік, кількість або частку продукції, одержуваної із земельної ділянки, якісні показники продукції, місце, умови, порядок, строки поставки.

Тобто, якщо договором оренди передбачається виплата оренди не в грошовій, а в натуральній формі, то розмір орендної плати визначають не в гривнях, а в кількості продукції. Наприклад, в договорі так і пишуть: "пшениця 1,2 тон, насіння соняшника 0,1 тон, ячмінь 0,2 тон" тощо.

А вартість такої продукції і, відповідно, величину орендної плати визначають за ринковими цінами на момент видачі продукції.

Причому для цілей утримання ПДФО об’єкт оподаткування визначається з урахуванням "натурального" коефіцієнта з пп. 164.5 ПКУ. Для визначення ВЗ такий коефіцієнт не застосовується, адже це прямо не встановлено ПКУ.

З наведеного випливає, що в розглядуваній ситуації передбачена грошова форма виплати орендної плати, а не натуральна. Це означає, що в розглядуваній ситуації обмеження, особливості, встановленої для натуральної форми виплати орендної плати, не застосовуються.

 

Як видати оренду плату сільгосппродукцією?

В розглядуваній ситуації ТОВ може продати фізособам сільгосппродукцію, але в рахунок виплати орендної плати. Щоправда, така можливість повинна передбачатися договором оренди. Якщо відповідної умови в договорі немає, слід внести зміни в договір оренди, після чого провести державну реєстрацію права оренди, з урахуванням внесених змін. 

Договором доцільно встановити і процедуру виплати. Наприклад, що ціна, за якою передають продукцію в рахунок орендної плати за відповідний звітний рік, встановлюється наказом по сільгосппідприємству. Це може бути будь-яка ціна, на розсуд сільгосппідприємства — ринкова, за собівартістю, нижче ринкової, нижче собівартості. Головним є те, що за встановленою ціною продукція відпускається всім орендодавцям, які виявлять бажання отримати придбати продукцію в рахунок виплати оредної плати.

Наказом встановлюється і період видачі продукції в рахунок орендної плати. Зміст наказу має доводитися до всіх орендодавців. 

Наказом також слід встановити, яким чином орендодавці виявляють власне бажання отримати продудкцію. Наприклад, вони можуть писати заяви на ім’я керівника сільгосппідприємства з проханням видати продукцію в рахунок орендної плати. На підставі такої заяви продукція видається — за накладною чи відомістю.

 

ПДВ при видачі продукції в рахунок орендної плати

Підприємство продає фізособам орендодавцям продукцію в рахунок орендної плати.

З точки зору ПКУ це операція постачання, а тому вона оподатковується ПДВ в загальному порядку.

Базою оподаткування є договірна ціна продукції, яка не може бути нижче (див. пп. 188.1 ПКУ):

  • ціни придбання товарів;
  • звичайної ціни самостійно виготовлених товарів.

Отже, якщо в рахунок виплати оредної плати сільгосппідприємство продає придбану ним продукцію, база оподаткування ПДВ не може бути нижчою за ціну придбання продукції. 

Якщо продається власновирощена продукція, база оподаткування ПДВ не може бути нижче звичайної ціни. На практиці ДПС прирівнює звичайну ціну до ринкової ціни.

В розглядуваній ситуації встановлена наказом сільгосппідприємства ціна, на наш погляд, і буде ринковою. Хоча залежно від особливостей кожної конкретної ситуації можуть бути різні нюанси, на які звертатиме увагу податкова при перевірці. 

У всякому разі, для уникнення непорозумінь з податковою, таку ціну можна встановити на рівні продажу такої продукції сторонім покупцям, на момент видачі продукції орендодавцям.

 

Утримання ПДФО та ВЗ

В розглядуваній ситуації, на наш погляд, немає підстав застосовувати “натуральний” коефіцієнт з п. 164.5 ПКУ. Адже сільгосппідприємство не здійснює виплату доходу в натуральній формі. А продає продукцію в рахунок виплати орендної плати.

Тобто, спершу потрібно нарахувати орендну плату, утримати з неї податки, а в рахунок суми оренди "на руки" продати продукцію.

За умовами питання, з нарахованої оренди 12 000 грн утримують ПДФО - 2 160 грн, ВЗ -  180 грн. До виплати на руки — 9 660 грн.

Отже, фізособі можна продати продукцію на суму 9 660 грн, в т.ч. ПДВ - 1 610 грн.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.20244
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202427
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202423
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024128