• Посилання скопійовано

Власник 50% ПП - громадянин РФ: звільнення працівників при заблокованих рахунках

Приватне підприємство, платник ПДВ, засноване в 2006 р. Є власник - 50% громадянин РФ. З 2020 р. діяльність майже не велася. Є директор та головбух за сумісництвом. З часу повномасштабного вторгнення рахунки заблоковані, працівники у відпустці без збереження зарплати. Чи можна звільнити працівників (нарахувати компенсацію без виплати і подавати звіт про заборгованість з зарплати)?

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну набув чинності Закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» від 03.03.2022 р. №2116-IX.

Крім того, 08.03.2022 р. НБУ прийняв Постанову № 44 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24.02.2022 року №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану»», нормами якої обмежують підприємства користуватися поточними рахунками в банку, що мають відношення до РФ, а також Республіки Білорусь.

Проте, є виняток. Банкам України дозволено здійснювати з заблокованих рахунків виплати на:

  • підтримку ЗСУ;
  • користь державних органів України;
  • виплат заробітної плати;
  • соціальних виплат;
  • оплати комунальних послуг;
  • сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

Враховуючи вищезазначене, розуміємо, що у разі звільнення працівників та проведення їм остаточного розрахунку, нарахування/утримання/сплату податків банк дозволить провести з рахунку, на який накладено обмеження. Головне – аби на рахунку були кошти.

Якщо коштів немає, то звільнити працівників можна за їхніми заявами в загальному порядку. Одразу відзначимо, що   непроведення остаточного розрахунку з працівником у день звільнення через фінансовий стан підприємства не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення ст. 116 КЗпП

Виплати можна буде провести, коли з'являться кошти (наприклад, при ліквідації підприємства через банкрутство відбудеться продаж майна, що піде на погашення боргів. Також можна внести фінансову допомогу тощо) разом з виплатою середньої зарплати за час затримки розрахунку по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців (ст. 117 КЗпП). Такий середній заробіток розраховується відповідно до Порядку №100 виходячи з виплат за 2 календарні місяці.

При виплаті остаточного розрахунку відшкодування за час затримки розрахунку під час звільнення не є базою нарахування ЄСВ, оскільки воно входить до переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затверджених Порядком №1170. 

Однак, ПДФО та ВЗ з таких виплат доведеться утримати та сплатити. 

Крім того, доведеться сплатити штрафи за несвоєчасний розрахунок зі звільненими працівниками, якщо вони будуть накладені на:

  • посадових осіб роботодавця – адміністративна відповідальність згідно зі ст. 41 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн);
  • роботодавця – фінансова відповідальність у вигляді штрафу згідно з ст. 265 КЗпП. При затримці розрахунку не більше місяця штраф становитиме 1 МЗП згідно з абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП. При затримці виплати більш ніж на один місяць,- штраф 3 МЗП, установленої на момент виявлення порушення, згідно з абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Звертаємо увагу: у разі, якщо роботодавець не виплатить належних працівникові коштів у день звільнення і середнього заробітку за час затримки розрахунку, то колишній працівник має право звернутися до суду, на підставі ст. 233 КЗпП.

Отже, в даному випадку потрібно буде подати звіт про заборгованість з  оплати праці за формою № 3-борг. 

Ще як варіант: інший засновник, який є резидентом України, може надати поворотну фінансову допомогу підприємству у достатній  сумі для проведення остаточного розрахунку з працівниками при їх звільненні за договором про надання поворотної фінансової допомоги (ст. 1046 ЦКУ). В договорі варто передбачити строк повернення такої допомоги. Враховуючи положення ч. 2 ст. 1049 ЦКУ, можна передбачити можливість дострокового повернення поворотної фінансової допомоги. І так, як і в першому варіанті, кошти можна буде повернути, наприклад від продажу майна у разі ліквідації підприємства.

Цей варіант дасть можливість вчасно розрахуватись з працівником, а відтак, позбавить підприємство ризику вищезазначених штрафів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202414
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024107
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024491