• Посилання скопійовано

Повістка та повернення на роботу: як бути?

9 лютого 2023 р. працівнику дорогою на роботу вручено повістку, але 21 лютого він прийшов на роботу і заявив, що його відправлятимуть в частину аж після 7 листопада 2023 року і готовий працювати. Як бути в такій ситуації?

Ситуація:

9 лютого 2023 р. працівнику дорогою на роботу вручено повістку з підписом начальника 3 відділу РТЦК та печаткою, що працівник з 15 лютого 2023 року призивається на військову службу за мобілізацією. Підприємство видало наказ про увільнення, виплатили зарплату за 14 к.д. без середнього заробітку. 21 лютого працівник прийшов на роботу і заявив, що його відправлятимуть в частину аж після 7 листопада 2023 року і готовий працювати. Чи законно його задіяти на роботі до 7 листопада і нараховувати йому зарплату (ніяких документів йому не видали про відтермінування)? Якщо в лютому зарплата буде меншою за мінімальну, чи треба буде доплачувати ЄСВ до мінімального?

 

Відповідь:

Відповідно до п. 3 ст. 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», громадяни України під час мобілізації зобов’язані з’являтися за викликом до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення їх облікових даних та визначення їх призначення на особливий період.

Оскільки, на сьогодні, ніде в законі не зазначено, в якому місці можуть вручати повістку, то їх можуть вручити особисто в руки в будь якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

В даній ситуації, отримавши повістку, працівник з’явився в РТЦК 15 лютого 2023 року, його спочатку поставили на облік та уточнили особисті дані, бо після першої повістки не відправляють в зону бойових дій (тільки підготовлених і добровольців, які мають потрібні навички). 

Потім прийде повістка, аби працівник прийшов медкомісію, після якої у картці зазначається висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Після висновку комісії мобілізовані проходять відповідне навчання, і вже потім їх  відправляють в зону бойових дій.

В «перерві» до повної мобілізації працівник продовжує працювати, при цьому РТЦК жодних підтвердних документів про таке «відстрочення» не дає, все відбувається на словах.

Отже, працівник, який повернувся на роботу 21 лютого, має повне право продовжувати працювати,  поки його не викличуть в РТЦК для проходження навчання та повної мобілізації.

Що стосується доплати ЄСВ до мінімального розміру зазначимо. Якщо працівник працює на основному місці роботи і його дохід за місяць складає суму менше МЗП, то роботодавець, згідно з абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, повинен сплатити ЄСВ не нижче мінімального розміру. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»