• Посилання скопійовано

Призупинення діяльності: як оформити працівників?

На підприємстві частково отримують зарплату тільки директор і бухгалтер (оскільки подаються звіти) і є зовсім невелика діяльність, яку виконує директор, а решта працівників знаходяться у відпустці за власний рахунок (через призупинення діяльності). Так може бути? Чи краще оформлювати як відпустку за власний рахунок?

Відповідь:

Якщо підприємство зупинило свою діяльність через бойові дії на території де воно знаходиться, чи через зменшення виробництва (іншої діяльності) через війну, то в таких випадках працівники можуть написати заяви на відпустки без збереження зарплати або на призупинення дії трудового договору. Розглянемо варіанти.

 

Варіант 1

Відпустка без збереження зарплати на час воєнного стану

Частиною 3 ст. 12 Закону №2136 передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

Тож, працівник може скористатися даною нормою та написати заяву на відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану, а роботодавець видати відповідний наказ.

Тобто, роботодавець має право, незалежно від місця розташування підприємства та місця перебування працівника (на території бойових дій чи поза нею)  надавати працівнику відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану (за його заявою та виключно за його бажанням) без обмеження строку.

Нагадаємо, що воєнний стан продовжено Законом №2500-ІХ, який затверджує Указ Президента №573/2022, за яким воєнний стан в Україні продовжують строком на 90 діб, - до 21 листопада 2022 року. На сьогодні, вже подано на розгляд у Верховну раду проєкт закону про продовження воєнного стану в Україні.

 

Варіант 2

Відпустка без збереження зарплати на час карантину

Оформити відпустку без збереження зарплати працівник може також скориставшись карантином. Це передбачено ст. 84 КЗпП, ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки.

На сьогодні, карантин продовжено до 31 грудня постановою КМУ від 19.08.2022 р. № 928.

Стаття 84 КЗпП та ст. 25 Закону №504 гарантують право на відпустку без збереження заробітної плати, що надається працівникам в обов’язковому порядку. 

Для отримання такої відпустки працівник має написати заяву на відпустку без збереження зарплати на час карантину, а роботодавець видати відповідний наказ.

 

Варіант 3

Призупинення дії трудового договору

Відповідно до ст. 13 Закону №2136 призупинення дії трудового договору – це тимчасове звільнення роботодавця від обов'язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов'язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Держпраці в Харківській області надало роз’яснення, що для призупинення дії трудового з договору  працівниками в місті, де не ведуться бойові дії, необхідна наявність двох умов: 

  • роботодавець не може забезпечити працівника роботою;
  • працівник не може її виконувати.

Отже, якщо одночасно виконуються дві вищезазначені умови, то роботодавець може призупинити дію трудових договорів з працівниками, які готові працювати, проте роботодавець не може нею забезпечити.

Призупинити дію трудового договору може як роботодавець (видавши наказ), так і працівник (написавши заяву, а роботодавець на підставі заяви видає наказ) та за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136).

Зазначимо, на час призупинення дії трудового договору зарплата працівникам не нараховується та не виплачується. Відшкодування заробітної плати на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладуть на державу, що здійснює військову агресію (наразі, яким чином це буде здійснюватися, не відомо).

Таким чином, за яким із запропонованих варіантів оформлювати працівників на час (часткового) призупинення діяльності підприємства – вирішувати роботодавцю. Вони всі можуть бути застосовані в даному випадку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»