• Посилання скопійовано

Рекомендації МСЕК щодо працевлаштування інваліда є неконкретними та загальними: як бути?

В індивідуальній програмі реабілітації працівниці з інвалідністю зазначено, що показані роботи не пов'язані з тяжким фізичним навантаженням та нервово-психологічним напруженням. Лікарі не надають детальний опис. В обов'язки прибиральниці офісних приміщень входить прибирання пилососом та вологе прибирання сучасними пристосуваннями та з використанням неагресивних миючих засобів. Чи можна за таких умов приймати працівницю з інвалідністю на роботу?

Індивідуальна  програма  реабілітації  інваліда  -  комплекс  оптимальних  видів,  форм, обсягів,  строків реабілітаційних заходів з  визначенням  порядку, місця  їх  проведення,  спрямованих на відновлення та компенсацію порушених або втрачених функцій організму і здібностей інваліда та дитини-інваліда (п. 2 Постанови №757).

Індивідуальна програма реабілітації людини з інвалідністю є обов'язковою для виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, реабілітаційними установами, підприємствами, установами, організаціями, у яких працює або перебуває інвалід, дитина-інвалід, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.

Індивідуальна програма реабілітації має для людини з інвалідністю, рекомендаційний характер.

Особа з інвалідністю має право відмовитися від будь-якого виду, форми та обсягу реабілітаційних заходів, передбачених його індивідуальною програмою реабілітації чи від програми в цілому (ст. 23 Закону про реабілітацію інвалідів в Україні).

Інвалід самостійно вирішує питання про вибір та забезпечення конкретними засобами чи послугами реабілітації, включаючи засоби пересування, вироби медичного призначення, друковані видання зі спеціальним шрифтом, звукопідсилювальну апаратуру, санаторно-курортне лікування тощо в межах його індивідуальної програми реабілітації

На практиці МСЕК, видаючи довідку про встановлення інвалідності в розділі «Трудова рекомендація», у даному випадку, може давати неконкретні рекомендації.

Щоб вирішити цю проблему, необхідно звернутися до МСЕК за зареєстрованим місцем проживання з відповідною заявою. У заяві слід вказати дату встановлення інвалідності, зазначити, яка трудова рекомендація вказана в отриманій довідці МСЕК, вказати на обставини, які підтверджують факт невідповідності зазначеної трудової рекомендації. Обовязково в заяві слід зазначити вимогу зміни запису про трудову рекомендацію і приведення його у відповідність до дійсної професійної придатності.

Індивідуальна програма розробляється протягом одного місяця з дня звернення людини з інвалідністю до МСЕК. Вона розробляється за участю людини з інвалідністю фахівцями МСЕК із залученням у разі потреби спеціалістів закладів охорони здоров'я, органів соціального захисту, державної служби зайнятості, органів Пенсійного фонду України, Фонду соціального захисту людей з інвалідністю та інших органів, які провадять діяльність в сфері реабілітації людей з інвалідністю.

Отже, у цьому випадку слід особі з інвалідністю звернутися з письмовою заявою до МСЕК з проханням змінити, а саме конкретизувати та привести у відповідність до дійсної професійної придатності.  На жаль, усні звернення, як бачимо, тут не будуть дієвими. Якщо ж МСЕК відмовиться надати більш конкретні рекомендації, то приймати на роботу таку працівницю ви можете лише на свій страх і ризик. Адже Держпраці при перевірці може мати до вас щодо цього претензії, але головне – це здоров’я  працівниці, якій зашкодити небажано.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»