• Посилання скопійовано

Надання інжинірингових послуг за межами митної території України: чи буде ПДВ?

Підприємство постачає технічно складну продукцію в РФ. Іноді покупці потребують шеф-монтажу, сервісного обслуговування, ремонту та післягарантійного ремонту. Чи будуть ці послуги інжиніринговими та чи оподатковуються вони ПДВ? Які наслідки того, що вартість на проїзд та проживання відряджений працівників несе покупець-нерезидент?

Перш за все слід врахувати визначення інжинірингу у пп. 14.1.85 ПКУ: це надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

Умови надання таких послуг можна визначити у додатковій угоді до договору постачання продукції. Така додаткова угода укладається за необхідності – у тому разі, якщо покупець потребує послуг з шеф-монтажу. На нашу думку, послуги шеф-монтажу підпадають під поняття  консультацій та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а отже, підпадають під поняття інжинірингу.

Далі, відповідно до пп. «в» пп. 186.3 ПКУ місцем постачання консультаційних,  інжинірингових, інженерних послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. Оскільки отримувач послуг зареєстрований на території Російської Федерації, тобто не на митній території України, то такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ.

Що стосується послуг з сервісного обслуговування, ремонту та післягарантійного ремонту, то вони, на нашу думку, підпадають під пп. «г» пп. 186.2.1 ПКУ і місцем їх постачання буде місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном. За умовами запитання це територія РФ – тобто за межами митної території України.

Вартість послуг можна визначати індивідуально для кожної послуги та виставляти відповідні рахунки на кожну послугу окремо. При цьому до вартості послуги можна включити витрати на відрядження працівників (зокрема, добові), які несе виконавець – резидент України.

Щодо витрат на проїзд і проживання працівників, які компенсує покупець-нерезидент, див. тут  та тут - якщо приймаюча сторона – нерезидент.

Зауважимо, що якщо нерезидент самостійно забезпечує працівників транспортними  квитками та житлом, то в обліку виконавця-резидента це не відображається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435