• Посилання скопійовано

Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?

ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?

Пунктом 185.1 ПКУ визначено, що об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Відповідно до пп. 14.1.185 ПКУ, постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

До бази оподаткування включаються вартість товарів/послуг, які постачаються (за виключенням суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю - бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та на енергоносії), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо отримувачем товарів/послуг, поставлених таким платником податку.

Тобто пряма норма є лише щодо відшкодування орендодавцю - бюджетній установі. Така сума не включається до бази оподаткування ПДВ. 

Щодо відшкодування комунальних послуг орендодавцю - не бюджетній установі, то офіційна позиція ДПС наведена в ЗІР «У випадку, якщо орендодавцем (крім бюджетної установи) отримуються кошти від орендаря як відшкодування (компенсація) земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, такі кошти є складовою частиною орендної плати та включаються орендодавцем до бази оподаткування та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку, у тому числі за умови, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації таких витрат».

По аналогії в ІПК від 09.07.2020 р. №2764/6/99-00-05-06-02-06/ІПК,  17.11.2021 р. №4384/ІПК/99-00-21-03-02-06 та 08.02.2020 р. №848/6/99-00-07-03-02-06/IПК відшкодування комунальних послуг включається орендодавцем (крім бюджетних установ) до складу орендної плати та оподатковується ПДВ в загальному порядку.

Є декілька окремих консультацій ГУ ДПС у Кіровоградській області та  ГУ ДПС у Дніпропетровській області, в яких зазначається, що «операція з отримання орендодавцем від орендаря компенсації витрат за спожиті орендарем комунальні послуги та електричну енергію не є об'єктом оподаткування ПДВ». 

Звертаємо увагу на певні моменти:

  • в даних консультаціях не ідентифіковано, чи є орендодавець бюджетною установою. Тому не зрозуміло, підпадає він під дію прямої норми, чи ні.
  • в консультації ГУ ДПС у Дніпропетровської області окремо виділено, що у разі нарахування ПЗ платник може подати заяву зі скаргою, і контролюючий орган зобов'язаний провести документальну позапланову перевірку зазначеного продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією. Що дивно, адже в даному випадку достатньо отримати ІПК.
  • не всі ГУ ДПС мають таку позицію, наприклад, інформація на сайті ГУ ДПС у Сумській області відповідає офіційній, наведеній в ЗІР.

Отже, в даній ситуації підприємство може:

Розглядати відшкодування комунальних послуг як складову орендної плати та оподаткувати в загальному порядку, склавши та зареєструвавши ПН. Поради щодо складання ПН податківці навели тут і тут

Наприклад,  ОСББ  заявило до відшкодування комунальні послуги орендодавцю у сумі 1000 грн (без ПДВ), тоді орендар відшкодовує орендодавцю суму 1200 грн з урахуванням ПДВ за ставкою 20%, який додається до ціни відповідно до пп. 194.1.1 ПКУ.

Якщо підприємство-орендодавець приймає рішення, що витрати відшкодовуються рівно в сумі, заявленій ОСББ, тоді він складає дві ПН. Одну на суму 1000 грн, що включає ПДВ, та другу ПН на суму перевищення ціни закупівлі над ціною продажу відповідно до абз. 2 пп. 188.1 ПКУ, згідно з яким база оподаткування повинна бути не нижче 1000 грн. В цьому випадку сума перевищення складає 200 грн, включаючи ПДВ.

Отримати ІПК щодо цього питання і орієнтуватися на неї.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 660
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431