• Посилання скопійовано

ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона

Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?

 Загальний розгляд питання

Детально схожу ситуацію ми розглядали тут. Але там платником виступав не благодійний фонд (далі — БФ), а нерезидент, який платив в іноземній валюті, тож у продавця виникали курсові різниці. 

В даній ситуації всі сторони є резидентами України, оплата здійснюється в гривнях, тож питань з курсовими різницями не виникає. Але в усіх інших аспектах облік і оподаткування такі самі, як і в розглядуваній ситуації.

 

ПДВ

ПН складається на покупця (лікарню), навіть якщо платить БФ.

ПН виписується:

1. перша — на дату оплати 70% рахунку, на суму такої оплати;

2. друга — на дату відвантаження меблів лікарні, в розмірі 30% вартості.

Далі БФ доплачує 30% вартості, закриваючи заборгованість, яка утворилася внаслідок відвантаження меблів.

 

А як нараховується ПДВ, якщо лікарня є бюджетною установою?

Відповідно до пп. 187.7 ПКУ, датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Але в розглядуваній ситуації оплата була не за рахунок бюджетних коштів, тому правило пп. 187.7 ПКУ не застосовується. Детально про це ми писали тут.

 

Бухгалтерський облік

В даній ситуації БФ є платником за лікарню. Тому, на наш погляд, у разі оплати контрагентом в бухгалтерському обліку буде лікарня, а не БФ. 

Бухгалтерські проведення для даної ситуації (цифри умовні):

  • Дт 311 Кт 681 (лікарня) — 252 000 грн (надійшла попередня оплата);
  • Дт 643 Кт 641 — 42 000 грн (нараховано ПЗ з ПДВ);
  • Дт 361 (лікарня) Кт 701 — 360 000 грн (відвантажено продукцію);
  • Дт 701 Кт 643 — 42 000 грн (відображено ПДВ в частині попередньої оплати);
  • Дт 701 Кт 641 — 18 000 (нараховано ПЗ з ПДВ);
  • Дт 681 (лікарня) Кт 361 (лікарня) — 252 000 грн (зарахована заборгованість з попередньою оплатою);
  • Дт 311 Кт 361 (лікарня) — 108 000 грн (отримано залишок оплати від БФ в рахунок погашення заборгованості лікарні).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 518
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431