• Посилання скопійовано

Капітальний ремонт та оренда майна: що з ПДВ?

Юрособа (неплатник ПДВ) є управителем нерухомості за договором управління майна з фізособою - установником. Чи має вона право проводити капітальний ремонт? Після закінчення договору чи не буде вважатися вартість ремонту додатковим благом фізособи? Нерухомість надаватиметься в оренду, чи платити ПДВ?

Чи має право управитель робити капітальний ремонт?

Згідно зі ст. 396 ЦКУ, управитель має право вимагати усунення будь-яких порушень його прав на майно, передане в управління. Управитель управляє майном особисто, крім випадків, встановлених ст. 1041 ЦКУ

З наведеного, на наш погляд, висновується, що якщо майно перебуває в такому стані, що його немає можливості використовувати за призначенням, управитель може зробити капітальний ремонт майна, отриманого в управління, якщо це не заборонено договором або законом.

Тож слід прописати можливість виконання капітального ремонту управителем в договорі.

Але згідно з ч. 1 ст. 1042 ЦКУ управитель має право на відшкодування необхідних витрат, зроблених ним у зв'язку з управлінням майном. Тож, на наш погляд, робити витрати з капітального ремонту управитель може за рахунок фізособи – власника нерухомості, установника управління.

Якщо зробити капітальний ремонт за власний рахунок, без отримання відшкодування від фізособи, на наш погляд, вартість ремонту буде вважатися доходом, отриманим фізособою як додаткове благо, з відповідним оподаткуванням. Причому не після закінчення договору, а вже в момент виконання ремонту.

Але консультації ДПС з цього питання нам невідомі. Можливо, що ДПС буде іншої думки з цього питання. Тому може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 

Що з ПДВ?

Про особливості, пов’язані з ПДВ для управителя договору управління майном, детально можна почитати тут.

Якщо загальна сума від здійснення операцій (пов’язаних з використанням майна) з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі управителю майна протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування ПДВ), то така особа управитель зобов’язана зареєструватися як окрема особа платник ПДВ – тільки щодо операцій, пов’язаних з використанням отриманого в управління майна.

Наприклад, якщо отримане в управління майно надається управителем в оренду, то потрібно підраховувати обсяг отриманої орендної плати протягом 12 календарних місяців. Якщо такий обсяг перевищить 1 000 000 грн (без урахування ПДВ), потрібно буде зареєструватися платником ПДВ. Після такої реєстрації орендна плата буде оподатковуватися ПДВ. 

Але на всі інші господарські операції, які здійснює управитель, в рамках іншої своєї діяльності, ПДВ не нараховуватиметься, адже управитель є платником ПДВ тільки в рамках операцій, пов’язаних з договором управління.

Тут нагадаємо, що за умовами запитання юрособа управитель не є платником ПДВ.

Разом з тим управитель може зареєструватися окремим платником ПДВ в рамках договору управління, за добровільним рішенням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 155
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435