• Посилання скопійовано

Капітальний ремонт та оренда майна: що з ПДВ?

Юрособа (неплатник ПДВ) є управителем нерухомості за договором управління майна з фізособою - установником. Чи має вона право проводити капітальний ремонт? Після закінчення договору чи не буде вважатися вартість ремонту додатковим благом фізособи? Нерухомість надаватиметься в оренду, чи платити ПДВ?

Чи має право управитель робити капітальний ремонт?

Згідно зі ст. 396 ЦКУ, управитель має право вимагати усунення будь-яких порушень його прав на майно, передане в управління. Управитель управляє майном особисто, крім випадків, встановлених ст. 1041 ЦКУ

З наведеного, на наш погляд, висновується, що якщо майно перебуває в такому стані, що його немає можливості використовувати за призначенням, управитель може зробити капітальний ремонт майна, отриманого в управління, якщо це не заборонено договором або законом.

Тож слід прописати можливість виконання капітального ремонту управителем в договорі.

Але згідно з ч. 1 ст. 1042 ЦКУ управитель має право на відшкодування необхідних витрат, зроблених ним у зв'язку з управлінням майном. Тож, на наш погляд, робити витрати з капітального ремонту управитель може за рахунок фізособи – власника нерухомості, установника управління.

Якщо зробити капітальний ремонт за власний рахунок, без отримання відшкодування від фізособи, на наш погляд, вартість ремонту буде вважатися доходом, отриманим фізособою як додаткове благо, з відповідним оподаткуванням. Причому не після закінчення договору, а вже в момент виконання ремонту.

Але консультації ДПС з цього питання нам невідомі. Можливо, що ДПС буде іншої думки з цього питання. Тому може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 

Що з ПДВ?

Про особливості, пов’язані з ПДВ для управителя договору управління майном, детально можна почитати тут.

Якщо загальна сума від здійснення операцій (пов’язаних з використанням майна) з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі управителю майна протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування ПДВ), то така особа управитель зобов’язана зареєструватися як окрема особа платник ПДВ – тільки щодо операцій, пов’язаних з використанням отриманого в управління майна.

Наприклад, якщо отримане в управління майно надається управителем в оренду, то потрібно підраховувати обсяг отриманої орендної плати протягом 12 календарних місяців. Якщо такий обсяг перевищить 1 000 000 грн (без урахування ПДВ), потрібно буде зареєструватися платником ПДВ. Після такої реєстрації орендна плата буде оподатковуватися ПДВ. 

Але на всі інші господарські операції, які здійснює управитель, в рамках іншої своєї діяльності, ПДВ не нараховуватиметься, адже управитель є платником ПДВ тільки в рамках операцій, пов’язаних з договором управління.

Тут нагадаємо, що за умовами запитання юрособа управитель не є платником ПДВ.

Разом з тим управитель може зареєструватися окремим платником ПДВ в рамках договору управління, за добровільним рішенням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.20248
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202446
  • На яку дату виникає ПЗ з ПДВ при виконанні робіт?
    Підприємство уклало договір на виконання робіт з обробітку землі з 08.04.2024 по 01.12.2024 р. Роботи виконуються поетапно протягом всього договору. Але згідно з договором акт виконаних робіт на всі етапи складається один раз після виконання всіх робіт. На яку дату слід нараховувати ПЗ з ПДВ?
    13.05.2024407
  • Участь у дослідно-конструкторських роботах: умови звільнення від оподаткування ПДВ
    Державний науково-дослідний інститут замовив у підприємства розробку та виготовлення картонних ємностей в межах дослідно-конструкторської роботи. Оплата проводиться за рахунок бюджетних коштів з відповідного рахунку. Чи є ця операція звільненою від оподаткування ПДВ?
    09.05.202412
  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.202417