• Посилання скопійовано

Порядок оподаткування ПДВ операцій з реекспорту товарів

Під час імпорту частина товару була повернута нерезиденту у митному режимі реекспорту без поміщення у режим імпорту (у зв’язку з обмеженнями чи заборонами щодо ввезення таких товарів на митну територію України). Як складати ПН на таку операцію та відображати у Декларації з ПДВ та додатку ПП до декларації з податку на прибуток?

Щодо операцій з реекспорту у ПКУ наведено два підходи до оподаткування:

  • нульова ставка (пп. «б» пп. 195.1.1 ПКУ) - вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до п. 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5 ч. 1 ст. 86 МКУ;
  • пільгове звільнення від оподаткування (п. 206.5 ПКУ) - вивезення товарів у митному режимі реекспорту, крім тих операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою.

В даному випадку вивезення товарів у митному режимі реекспорту відбувається на підставі пп. 1 п. 1 ст. 86 МКУ – такі товари після ввезення на митну територію України перебували під митним контролем та не були поміщені у митний режим (у тому числі у зв’язку з обмеженнями чи заборонами щодо ввезення таких товарів на митну територію України).

Отже, операція з вивезення таких товарів за межі митної території України в даному випадку є саме пільговою операцією, яка звільняється від оподаткування ПДВ.

Проте, оскільки у цій ситуації платник податку за товарами, що вивозяться в митному режимі реекспорту, не міг скористався правом на податковий кредит, то у податковому періоді, на який припадає таке вивезення, він не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, як при використанні товарі у пільгових операціях.

 

Податкова накладна

Податкова накладна складається на дату виникнення ПЗ з ПДВ (хоч і звільнених), зокрема на дату складання МД на реекспорт. У графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» робиться помітка «Х» та зазначається тип причини 07 – Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України (роз’яснення «ЗІР»). Крім цього, тип причини 07 випливає ще й з того, що у Декларації такі операції мають бути відображені у підрядку 2.2 Розділу І рядка 2 «Операції з вивезення товарів за межі митної території України». Тобто, в першу чергу, як об’єкт оподаткування ПДВ, це операція з вивезення товарів за межі митної території України (пп. «г» п. 185.1 ПКУ), а вже потім – звільнена операція про що буде зазначено у Табличній частині (номенклатурі) у графі ставки ПДВ та коду пільги.

У графі «Отримувач (покупець)» зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється. У графі 8 таблиці Б (номенклатура), як і писалось вище, зазначається код ставки ПДВ – 903 (операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування). У графі 9 – код відповідної пільги з ПДВ «14060489».

 

Відображення у Декларації з ПДВ

Згідно з формою податкової декларації з ПДВ пільгові операції з вивезення товарів за межі території України відображаються у рядку 2.2 розділу І «Податкові зобов’язання» основної частини Декларації (Операції з вивезення товарів за межі митної території України, що звільнені від оподаткування).

При цьому, варто зауважити, що формою Декларації щодо рядка 2.2 заповнення додатку 5 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг» не передбачено. І в цьому є логіка. У додатку 5, як виходить з його назви, відображаються саме суми несплаченого податку у зв’язку із застосуванням пільги. Якщо б пільга в даному випадку не застосовувалась, то такі операції з вивезення оподатковувались за ставкою 0%, тобто нарахування сум зобов’язання з ПДВ все одно не відбулось би. Виходить, що при застосуванні пільги з ПДВ до операції з реекспорту, несплати зобов’язання у суб’єкта господарювання не виникає. А отже, і немає підстав для відображення таких пільгових сум у додатку 5 до Декларації з ПДВ.

 

Додаток ПП до Декларації з податку на прибуток

У додатку ПП до Декларації з податку на прибуток відображається інформація про суми податкових пільг саме з податку на прибуток. Оскільки, щодо реекспорту пільг з податку на прибуток не передбачено, то у додатку ПП, відповідно, такі суми не відображаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024900
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248815
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432