• Посилання скопійовано

Порядок оподаткування ПДВ операцій з реекспорту товарів

Під час імпорту частина товару була повернута нерезиденту у митному режимі реекспорту без поміщення у режим імпорту (у зв’язку з обмеженнями чи заборонами щодо ввезення таких товарів на митну територію України). Як складати ПН на таку операцію та відображати у Декларації з ПДВ та додатку ПП до декларації з податку на прибуток?

Щодо операцій з реекспорту у ПКУ наведено два підходи до оподаткування:

  • нульова ставка (пп. «б» пп. 195.1.1 ПКУ) - вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до п. 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5 ч. 1 ст. 86 МКУ;
  • пільгове звільнення від оподаткування (п. 206.5 ПКУ) - вивезення товарів у митному режимі реекспорту, крім тих операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою.

В даному випадку вивезення товарів у митному режимі реекспорту відбувається на підставі пп. 1 п. 1 ст. 86 МКУ – такі товари після ввезення на митну територію України перебували під митним контролем та не були поміщені у митний режим (у тому числі у зв’язку з обмеженнями чи заборонами щодо ввезення таких товарів на митну територію України).

Отже, операція з вивезення таких товарів за межі митної території України в даному випадку є саме пільговою операцією, яка звільняється від оподаткування ПДВ.

Проте, оскільки у цій ситуації платник податку за товарами, що вивозяться в митному режимі реекспорту, не міг скористався правом на податковий кредит, то у податковому періоді, на який припадає таке вивезення, він не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, як при використанні товарі у пільгових операціях.

 

Податкова накладна

Податкова накладна складається на дату виникнення ПЗ з ПДВ (хоч і звільнених), зокрема на дату складання МД на реекспорт. У графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» робиться помітка «Х» та зазначається тип причини 07 – Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України (роз’яснення «ЗІР»). Крім цього, тип причини 07 випливає ще й з того, що у Декларації такі операції мають бути відображені у підрядку 2.2 Розділу І рядка 2 «Операції з вивезення товарів за межі митної території України». Тобто, в першу чергу, як об’єкт оподаткування ПДВ, це операція з вивезення товарів за межі митної території України (пп. «г» п. 185.1 ПКУ), а вже потім – звільнена операція про що буде зазначено у Табличній частині (номенклатурі) у графі ставки ПДВ та коду пільги.

У графі «Отримувач (покупець)» зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється. У графі 8 таблиці Б (номенклатура), як і писалось вище, зазначається код ставки ПДВ – 903 (операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування). У графі 9 – код відповідної пільги з ПДВ «14060489».

 

Відображення у Декларації з ПДВ

Згідно з формою податкової декларації з ПДВ пільгові операції з вивезення товарів за межі території України відображаються у рядку 2.2 розділу І «Податкові зобов’язання» основної частини Декларації (Операції з вивезення товарів за межі митної території України, що звільнені від оподаткування).

При цьому, варто зауважити, що формою Декларації щодо рядка 2.2 заповнення додатку 5 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг» не передбачено. І в цьому є логіка. У додатку 5, як виходить з його назви, відображаються саме суми несплаченого податку у зв’язку із застосуванням пільги. Якщо б пільга в даному випадку не застосовувалась, то такі операції з вивезення оподатковувались за ставкою 0%, тобто нарахування сум зобов’язання з ПДВ все одно не відбулось би. Виходить, що при застосуванні пільги з ПДВ до операції з реекспорту, несплати зобов’язання у суб’єкта господарювання не виникає. А отже, і немає підстав для відображення таких пільгових сум у додатку 5 до Декларації з ПДВ.

 

Додаток ПП до Декларації з податку на прибуток

У додатку ПП до Декларації з податку на прибуток відображається інформація про суми податкових пільг саме з податку на прибуток. Оскільки, щодо реекспорту пільг з податку на прибуток не передбачено, то у додатку ПП, відповідно, такі суми не відображаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    17.05.202427
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202423
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202412
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202468