• Посилання скопійовано

Придбання невиключної ліцензії на ПО: оподаткування ПДВ та облік

Підприємство за субліцензійним договором придбаває у нерезидента невиключну ліцензію (право використання) на ПЗ для продажу конкретному кінцевому споживачеві на території України. ПЗ передається каналами інтернет. Особливості обліку, оподаткування ПДВ придбання і продажу цієї ліцензії?

Відповідно до пп. 14.1.225 ПКУ роялті - будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності.

Там же сказано, що не вважаються роялті платежі, отримані, серед іншого:

  • як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання "кінцевим споживачем");
  • за придбання примірників (копій, екземплярів) об’єктів інтелектуальної власності, у тому числі в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника (копії, екземпляра);
  • за передачу права на розповсюдження примірників програмної продукції без права на їх відтворення або якщо їх відтворення обмежено використанням кінцевим споживачем тощо.

В ситуації, яку ми розглядаємо, придбавається один примірник ПЗ для його продажу кінцевому споживачеві, який використовуватиме ПЗ за його функціональним призначенням. Таким чином, платіж, який сплачуватиметься нерезиденту, не є роялті.

Місце постачання таких послуг є місце, де отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання (див. п. «а» п. 186.3 ПКУ). Тобто, місце постачання знаходиться на митній території України. А тому відповідно до п. «б» п. 185.1 ПКУ такі операції, як придбання цих послуг у нерезидента, є об’єктом оподаткування ПДВ.

Але відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, на період з 01.01.2013 по 01.01.2023 р. звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2 – 7 пп. 14.1.225 ПКУ.

Таким чином, операції з придбання у нерезидента невиключної ліцензії і в подальшому продаж придбаних прав кінцевому споживачеві звільняються від оподаткування ПДВ.

Про особливості відображення придбання у нерезидента в декларації з ПДВ і виписування ПН ми розглядали тут (в декларації з ПДВ операція не відображається, а стосовно виписування ПН є різні точки зору).

Варто сказати, що з точки зору оподаткування постачання невиключних прав на ПЗ не є постачанням товарів. Тому що відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ постачання товарів – це операції з відповідної передачі прав на матеріальні активи.

А постачання послуг за пп. 14.1.185 ПКУ включає операції з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності. Таким чином, з точки зору оподаткування ПДВ при передачі невиключної ліцензії на ПЗ постачаються послуги.

Поряд з цим заповнюючи податкову накладну на постачання таких послуг, потрібно буде зазначити в такій накладній код послуги за ДКПП в графі 3.3. Але в ДКПП немає такого виду послуг, як передача невиключної ліцензії на ПЗ і відповідного їй коду.

Враховуючи лист Мінекономіки від 11.05.2017 №3411-08/15258-03, підприємство з цього питання може звернутися до ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем», яке є розробником ДКПП, за адресою: 79008 м. Львів, вул. Кривоноса, 6.

Варто також сказати, що згідно з Довідником умовних кодів товарів для програмної продукції визначено умовний код 00502. Проте це стосується саме постачання програмної продукції (товару), а не невиключних майнових прав на ПЗ. Зазначається такий код товару в графі 3.1 податкової накладної, а не в графі 3.3.

 

Стосовно бухгалтерського обліку

Придбану невиключну ліцензію підприємство придбаває з метою продажу конкретному покупцю. Чітких рекомендацій, яким чином обліковувати таку ліцензію, стандарти бухгалтерського обліку не містять.

З нашого погляду, доречно таку ліцензію обліковувати як товар на рахунку 28. Подальший її продаж відображати в порядку, прийнятому для продажу товарів, згідно з яким доходи від продажу відображаються на субрахунку 702, а собівартість продажу (вартість придбаної ліцензії) – на субрахунку 902.

Проте рекомендуємо з цього питання звернутися до Мінфіну.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024925
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249035
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434