• Посилання скопійовано

Будівельні роботи за межами України: чи оподатковуються ПДВ?

Резидент (платник ПДВ) надає будівельні послуги за кордоном нерезиденту. Чи оподатковується така операція ПДВ?

Згідно з пп. «а» та «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів або послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою,  за пп.  186.2.2 ПКУ місцем постачання послуг є фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі, що будується, для тих послуг, які пов'язані з нерухомим майном:

а) послуг агентств нерухомості;

б) послуг з підготовки та проведення будівельних робіт;

в) інших послуг за місцезнаходженням нерухомого майна, у тому числі, що будується.

Тобто, вирішальним для визначення оподатковуваності ПДВ таких послуг є місце знаходження об’єкта нерухомості, щодо якого виконуються будівельні роботи або надаються послуги з підготовки до таких робіт.

Таким чином, у разі, якщо об’єкт нерухомості (будівництва) знаходиться за межами України, то послуги з проведення будівельних робіт не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Відповідно на такі послуги податкова накладна не складається, а у декларації вони відображаються у рядку 5 та у Додатку 6 розділі «Операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V  Кодексу за межами митної території України».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Код ДКПП в ПН на відшкодування витрат
    Підприємство здає в оренду нежилі приміщення, за кодом КВЕД 68.20. В ПН також зазначає код ДКПП 68.20. З іншим підприємством укладено договір про спільне використання технологічних мереж електроенергії, які знаходяться на нашому балансі. Проведено техобслуговування мереж і здійснена оплата постачальнику. Як перевиставити відшкодування половини витрат за ці роботи, який код ДКПП вказати в ПН?
    01.07.202425
  • Отримали акт відповідності від Держаудитслужби: що з ПДВ?
    Підприємство – платник податку на прибуток та ПДВ, здійснило поставку замовнику – платнику ПДВ у 2022 р. Відповідно до акту відповідності Держаудитслужби 2024 р. за рахунок завищення цін, ТОВ повертає кошти замовнику. Як відобразити цю операції в обліку? Чи потрібно коригувати ПЗ з ПДВ?
    26.06.202444
  • ТОВ передає ЗСУ паливно-мастильні матеріали: що з ПДВ?
    ТОВ на загальній системі оподаткування передає ПММ (оливу) ЗСУ. Чи потрібно на цю операцію реєструвати ПН з нульовою ставкою та як її скласти?
    17.06.2024802
  • Операції факторингу: що з ПДВ?
    ТОВ планує відступити право грошової вимоги за договором факторингу. Чи є дана операція об’єктом оподаткування ПДВ?
    14.06.202444
  • Коригування вартості товару після зміни статусу платника ПДВ
    ТОВ-платник ПДВ придбало товар у неплатника. Відвантаження – перша подія. На дату оплати продавець вже став платником ПДВ. Оплата здійснюється в національній валюті, але перераховується відносно курсу НБУ. Під час оплати необхідно сплатити/повернути різницю, що виникає при перерахунку зобов’язань, виражених в умовних одиницях (сумову різницю). Чи необхідно оподаткувати ПДВ таку різницю?
    13.06.2024206