• Посилання скопійовано

Код ДКПП в ПН на відшкодування витрат

Підприємство здає в оренду нежилі приміщення, за кодом КВЕД 68.20. В ПН також зазначає код ДКПП 68.20. З іншим підприємством укладено договір про спільне використання технологічних мереж електроенергії, які знаходяться на нашому балансі. Проведено техобслуговування мереж і здійснена оплата постачальнику. Як перевиставити відшкодування половини витрат за ці роботи, який код ДКПП вказати в ПН?

Про відшкодування вартості комунальних послуг за договором оренди ми писали тут, тут, тут. Висновок був такий: якщо відшкодовуються витрати за договором оренди, то таке відшкодування є частиною орендної плати, а тому в ПН зазначається той самий код ДКПП, що і для оренди – 68.20.

Але зараз читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.16): «Які графи податкової накладної заповнюються у разі компенсації орендарем вартості комунальних послуг, електроенергії, прибирання і т.п?».

ДПС відповідає, що при складанні ПН за операціями з відшкодування орендарем орендодавцю вартості послуг, пов’язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна (у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно тощо), у графі 2 ПН зазначається «Послуги з оренди», у графі 3.3 зазначається код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП), у графі 4 зазначається «послуга». У разі виникнення необхідності визначення коду послуги згідно з ДКПП, враховуючи лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 11.05.2017 р. № 3411-08/15258-03, платник податку може звернутися до ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем», яке є розробником ДКПП, за адресою: 79008. М. Львів, вул. Кривоноса, 6.

Тобто, ДПС уникнула відповіді на це питання і рекомендувала звернутися до Науково-дослідного інституту.

Таким чином, можемо констатувати, що на розглядуване питання немає однозначної відповіді. І для уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися з письмовим запитом до Науково-дослідного інституту.

Від Інституту буде письмова відповідь, який код зазначати в розглядуваній ситуації. Цю письмову відповідь можна буде показувати податковим органам.

Зазначимо також, що на практиці застосовуються два варіанти.

Якщо відшкодовуються витрати за договором оренди, то в ПН пишуть код ДКПП – 68.20. Або пишуть код, який зазначали постачальники відповідних послуг.

Якщо відшкодовуються витрати не за договором оренди, то пишуть код, який зазначали постачальники відповідних послуг.

Разом з тим в графі 2 ПН зазначають ту назву послуги, яка зазначалася в ПН постачальника, і додають перед цією назвою слова про відшкодування витрат. Наприклад, якщо постачальник виставив послуги «Техобслуговування мереж», при перевиставленні таких витрат можна написати «Відшкодування витрат на техобслуговування мереж». Одиницю виміру, ціну зазначають таку, яка зазначена в ПН постачальника. А кількість пишуть в тому розмірі, в якому здійснюється відшкодування витрат.

Окрім ПН має бути договір, яким встановлюється відшкодування витрат. В розглядуваній ситуації це договір про спільне використання технологічних мереж електроенергії. Окрім того, має бути первинним документ, за яким витрати передаються іншому підприємству. Таким документом може бути акт приймання-передачі. На підставі такого акту і складається ПН.

Але повторимо ще раз. Чинним законодавством не встановлені чіткі однозначні норми, як слід діяти в даній ситуації. Тому для уникнення непорозумінь з податковою службою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію. А також звернутися до ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • ПДВ при внеску основних засобів до статутного капіталу
    Юрособа 1, платник ПДВ передає свої ОЗ (будівля) як внесок до статутного капіталу юрособи 2. Згідно з нотаріально завіреним протоколом вартість внеску і сума збільшення СК - 14 млн грн. ПДВ в протоколі не зазначено. Тому юрособа 1 нарахувала ПДВ зверху на 14 млн грн – 2,8 млн грн. Чи це правильно і як це відобразити в бухобліку юрособи 2, якщо сума зареєстрованого СК - 14 млн грн?
    02.07.202436
  • Код ДКПП в ПН на відшкодування витрат
    Підприємство здає в оренду нежилі приміщення, за кодом КВЕД 68.20. В ПН також зазначає код ДКПП 68.20. З іншим підприємством укладено договір про спільне використання технологічних мереж електроенергії, які знаходяться на нашому балансі. Проведено техобслуговування мереж і здійснена оплата постачальнику. Як перевиставити відшкодування половини витрат за ці роботи, який код ДКПП вказати в ПН?
    01.07.202437
  • Отримали акт відповідності від Держаудитслужби: що з ПДВ?
    Підприємство – платник податку на прибуток та ПДВ, здійснило поставку замовнику – платнику ПДВ у 2022 р. Відповідно до акту відповідності Держаудитслужби 2024 р. за рахунок завищення цін, ТОВ повертає кошти замовнику. Як відобразити цю операції в обліку? Чи потрібно коригувати ПЗ з ПДВ?
    26.06.202449
  • ТОВ передає ЗСУ паливно-мастильні матеріали: що з ПДВ?
    ТОВ на загальній системі оподаткування передає ПММ (оливу) ЗСУ. Чи потрібно на цю операцію реєструвати ПН з нульовою ставкою та як її скласти?
    17.06.2024823
  • Операції факторингу: що з ПДВ?
    ТОВ планує відступити право грошової вимоги за договором факторингу. Чи є дана операція об’єктом оподаткування ПДВ?
    14.06.202446