• Посилання скопійовано

Отримали акт відповідності від Держаудитслужби: що з ПДВ?

Підприємство – платник податку на прибуток та ПДВ, здійснило поставку замовнику – платнику ПДВ у 2022 р. Відповідно до акту відповідності Держаудитслужби 2024 р. за рахунок завищення цін, ТОВ повертає кошти замовнику. Як відобразити цю операції в обліку? Чи потрібно коригувати ПЗ з ПДВ?

Держаудитслужбою було виявлено завищення цін. Відповідно до п. 35 Порядку проведення інспектування Держаудитслужбою за результатами перевірки складається акт ревізії, в якому наведено інформацію про результати ревізії в розрізі кожного питання, виявлених порушень та розмір збитків, завданих державі чи об'єкту контролю внаслідок таких порушень 

Після затвердження акту ревізії у межах наданих прав органи державного фінансового контролю вживають заходів для забезпечення:

  • притягнення до адміністративної, дисциплінарної та матеріальної відповідальності винних у допущенні порушень працівників об'єктів контролю;
  • порушення перед відповідними державними органами питання про визнання недійсними договорів, укладених із порушенням законодавства;
  • звернення до суду в інтересах держави щодо усунення виявлених ревізією порушень законодавства з питань збереження і використання активів, а також стягнення у дохід держави коштів, одержаних за незаконними договорами, без встановлених законом підстав або з порушенням вимог законодавства (п. 50 Порядку проведення інспектування Держаудитслужбою).

Таким чином, якщо порушення не буде усунено, то договір можуть визнати недійсним та ініціювати звернення до суду для відшкодування завданих збитків.

Актом приведення у відповідність визначено рівень цін, яким мала відповідати угода. За своєю суттю таке повернення коштів є відшкодуванням різниці у ціні, що виникла через її невідповідність врегульованому еквіваленту, а не зміною ціни.

Фактично у ТОВ виникла переплата, що є безпідставно набутими коштами за угодою, яка укладається між сторонами з прив'язкою до договору, акту перевірки Держаудитслужби, додатком про ціни та товар, які мали бути застосовані на момент їх продажу.

Статтею 1212 ЦКУ визначено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. 

Щодо строків повернення, то ВПВС в постанові від 07.02.2024 №910/3831/22 визначає: «Зобов`язання повернути безпідставно набуте майно виникає в особи безпосередньо з норми статті 1212 ЦКУ на підставі факту набуття нею майна (коштів) без достатньої правової підстави або факту відпадіння підстави набуття цього майна (коштів) згодом. Виконати таке зобов`язання особа повинна відразу після того, як безпідставно отримала майно або як підстава такого отримання відпала».

Тобто, безпідставно набуте майно має бути повернено одразу після отримання і це обов’язок, а не право особи, яка його набула. При цьому положення ст. 1212 ЦКУ  щодо безпідставно набутого майна можна застосовувати тільки після того, як така правова підстава в установленому порядку скасована, визнана недійсною, змінена, припинена або була відсутня взагалі.

Тому кошти будуть безпідставно набутими та підлягають поверненню після того, як буде підписано акт невідповідності та визначено порядок врегулювання питання щодо повернення коштів, зокрема покупець має як мінімум надати запит щодо повернення коштів та акт відповідності, яким буде визначено суму до повернення.

На нашу думку, дата акту відповідності за умови походження суми з постачальником є датою коригування ПЗ з ПДВ.

І в цьому випадку в РК у графі 2.1 «код причини» розрахунку коригування зазначається код 101 «зміна ціни», адже кількість продукції залишається незмінною. Якщо необхідно буде одночасно змінити і ціну і кількість, то використовується код «104».

Оскільки операція відноситься до минулих річних періодів, то коригування проводимо за рахунок нерозподіленого прибутку і лише за тими рахунками, що мають залишок, який треба виправити:

  • Дт 44 Кт 685 – визнано заборгованість перед покупцем (кошти ідентифіковано як безпідставно набуті).
  • Дт 641/1 Кт 44 – зменшено ПЗ щодо суми повернення коштів;
  • Дт 641/2 Кт 44 – зменшено податкові зобов’язання з податку на прибуток.

Всі коригування буде проведено в поточному періоді, так як ця подія не є помилкою, а відбувається на дату акта відповідності.

Зауважимо, що зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом (ч. 2-3 ст. 632 ЦКУ). При цьому зміна ціни у договорі після його виконання не допускається.

Проте якщо повернення коштів все ж буде оформлено через зменшення ціни, то для оформлення такої операції див. консультацію тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Складаємо ПН при першому постачанні майбутнього об’єкта нерухомості
    Підприємство уклало договір купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості (квартири), це перший продаж. В номенклатурі зазначається майбутній об'єкт нерухомості. Як зазначити одиницю виміру та кількість: гривня, кількість 1 чи квадратний метр, а кількість згідно з проєктною документацією?
    27.09.202417
  • Чи нараховувати ПДВ, якщо ОЗ не введено в експлуатацію понад три роки?
    Основний засіб не введений в експлуатацію та перебуває у складі капітальних інвестицій на субрахунку 152 понад 16 років. Чи є підстави нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ через використання у негосподарській діяльності?
    24.09.2024858
  • Придбання ОЗ з відстроченням оплати та касовий метод з ПДВ
    ТОВ – платник ПДВ та податку на прибуток виробляє електроенергію (сонячні панелі). Коли ТОВ виготовляло станцію для продажу електрики, воно ще не продавало енергію та не мало ліцензії. ТОВ отримало ПН на всю роботу і включило її до ПК, виникло від’ємне занчення в декларації з ПДВ. Через два роки ТОВ почало продавати електрику і перейшло на касовий метод з ПДВ. Як зараз формувати ПК, коли ТОВ ще сплачує постачальнику за сонячні панелі?
    19.09.2024230
  • ПДВ на послуги перевезення для ТЦК
    Підприємство надає послуги ТЦК з перевезення мобілізованих від військкомату до військових частин. Як оподатковуються ці послуги з урахуванням положень Постанови №178 від 02.03.2022 р? Чи потрібно застосовувати нульову ставку до використаного пального?
    16.09.20243783
  • Як платити ПДВ при придбанні програмного забезпечення у нерезидента?
    Підприємство планує придбати програмне забезпечення у нерезидента та поставити його фізособі – підприємцю через Інтернет. Чи буде вважатися ця операція поставкою електронних послуг? Якщо так, то чи потрібно нерезиденту реєструватися платником ПДВ та здійснювати продаж самостійно? Вартість послуг менше, ніж 1000 євро
    11.09.2024642