• Посилання скопійовано

Облік, ПДВ та прибуток при зменшенні ціни внаслідок перевірки Держаудитслужби

Підприємство-виконавець виконало роботи для підприємства-замовника. Замовник оплатив роботи. 18.05.23 р. виконавець отримав довідки зустрічної перевірки Держаудитслужби, за якою визнано завищення вартості робіт. 14.06.23 р. виконавець повернув замовнику суму перевищення, зазначену в довідці. Але згоди щодо зменшення ціни сторони досягли тільки 17.11.23 р., підписавши акт. Як відобразити в обліку, відкоригувати ПДВ?

Коригування ПДВ

За додатковими умовами до запитання, на дату виконання робіт, що оформлено актом, виконавець нарахував ПДВ, склав ПН і зареєстрував в ЄРПН. Це була перша податкова подія, згідно з пп. 187.1 ПКУ. Потім була оплата за цим актом (друга подія).

Тобто роботи як виконані, так і оплачені.

Під час перевірки виконавця Держаудитслужбою зафіксовано завищення ціни, що оформлено довідкою. Але така довідка не є первинним документом і не є підставою для повернення наведеної в ній суми. Адже Держаудитслужба не є стороною договору між виконавцем і замовником. 

Така довідка може бути підставою для перегляду сторонами ціни.

Не чекаючи домовленості про перегляд ціни виконавець повертає замовнику частину вартості послуг, на яку, з погляду Держаудитслужби, завищено ціну.

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

В цьому пункті ПКУ не сказано окремо про дату складання РК, але сказано, що він складається в порядку, встановленому для ПН.

А за пп. 187.1 ПКУ ПН складаються за правилом першої події.

Тобто, якщо на дату виконання робіт складено акт(оформлено документ, що засвідчує факт постачання послуг платником податку), це є першою податковою подією, на яку складена ПН. Оплата є другою податковою подією. Оплатою закривається заборгованість за виконаними роботами.

Тож якщо спершу повернено кошти, фактично зменшується сума оплати, відображена за другою податковою подією. На дату повернення коштів ще відсутні підстави складати РК, адже залишається незменшеною сума, відображена за першою податковою подією, коли складалася ПН.

А от дата домовленості між сторонами про зменшення ціни, що оформлено актом про зменшення ціни, є датою, на яку відображається зменшення вартості наданих послуг. Тобто, саме на цю дату слід складати РК до ПН.

В розглядуваній ситуації ця дата настала 17.11.2023 р. Тож РК має бути складено датою 17.11.2023 р.

 

Бухгалтерський облік

Про бухгалтерський облік в разі зменшення ціни ми писали тут.

Але в даній ситуації спершу повернені кошти, ще до моменту домовленості про зменшення ціни. Тому датою повернення коштів, 14.06.2023 р., в обліку виконавця таке повернення може відображатися проведенням:

  • Дт 361 Кт 311 – повернено кошти.

На дату домовленості про зменшення ціни, 17.11.2023 р., на підставі акту про зменшення ціни, таке зменшення ціни відображається проведеннями:

  • Дт 704 Кт 361 – на суму зменшення ціни;
  • Дт 704 Кт 641 – зменшення ПЗ з ПДВ, способом сторно (тобто суму за цим проведенням відображають із мінусом);
  • Дт 791 Кт 704 - зменшення ціни (без ПДВ) списано на фінрезультати.

 

Податок на прибуток

Зменшення ціни зменшить фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 704), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Податкових різниць для таких ситуації ПКУ не передбачає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік та оподаткування при ліквідації ОЗ резидентом Дія. Сіті
    ТОВ є резидентом Дія. Сіті. Має на балансі об’єкт ОЗ (аудіокімната в орендованому офісі, віднесена до групи 3 ОЗ, як будинки і споруди, із строком 10 років), який планується ліквідувати (розібрати аудіокімнати) і оприбуткувати отримані матеріали. Як відображати в бухобліку? Як ця операція вплине на оподаткування?
    15.05.20249
  • Ремонт авто після ДТП власними силами: облік та оподаткування
    Службове авто потрапило в ДТП. Страхова компанія перерахувала відшкодування згідно з актом ДТП – 14000 грн. Підприємство придбало запчастини. Ремонт буде проведено власними силами. Як відобразити дану операцію в обліку та оподаткувати ПДВ?
    13.05.202416
  • Помилка в експрес-накладній: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство, платник податку на прибуток, ПДВ, купує товар через Нову пошту. Оплата доставки за рахунок підприємства. В експрес-накладній дані відправника не відповідають даним постачальника товару. Які податкові наслідки такої невідповідності?
    13.05.202416
  • Оподаткування та облік прощення працівнику неповернутої суми ПФД
    У 2023 р. Товариство надало працівнику підприємства ПФД у розмірі 100000 грн. строком на 1 рік. ПФД відобразили у Додатку 4ДФ з ознакою доходу «197». У 2024 р. працівник повернув половину ПФД. Строк дії договору до листопада 2024 р., але вже відомо, що працівник не зможе її повернути. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ і хто повинен сплатити ПДФО та ВЗ?
    13.05.202425
  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    10.05.202423