• Посилання скопійовано

ТОВ передає ЗСУ паливно-мастильні матеріали: що з ПДВ?

ТОВ на загальній системі оподаткування передає ПММ (оливу) ЗСУ. Чи потрібно на цю операцію реєструвати ПН з нульовою ставкою та як її скласти?

Відповідно до пп. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг ЗСУ, крім випадків, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість.

Тобто безоплатна передача товарів на користь ЗСУ не вважається постачанням і ТОВ не потрібно складати ПН, окрім випадків постачання товарів за нульовою ставкою.

Операції, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою - постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту ЗСУ, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном України, або в інших випадках, передбачених законодавством (пп. «г» пп. 195.1.2 ПКУ).

Також податківці в своїй ІПК від 27.01.2023 р. №191/ІПК/99-00-21-03-02-06 визначили:

«Нульова ставка податку на додану вартість, відповідно до пп. «г» пп. 195.1.2 ПКУ та Постанови №178 застосовується як до операцій з постачання пального (товар для заправки), так і до операцій з постачання будь-яких інших товарів, що використовуються для забезпечення транспорту (наприклад, але не виключно паливно-мастильні матеріали, запасні частини для ремонту автомобільної техніки, акумуляторні батареї для автомобілів, автомобільні шини, комплектуючі, охолоджуючі рідини, інструменти та додаткове обладнання, визначені відповідними нормативними та технічними документами), при умові, що такі операції з постачання здійснюються категорії суб’єктів, що визначені Постановою № 178 для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Нормами підпункту 195.1.2 ПКУ та Постанови №178 не визначено відповідного переліку із зазначенням кодів з Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015, чи кодів УКТ ЗЕД».

Враховуючи зазначене, якщо при безоплатній передачі ТОВ оливи ЗСУ, вона буде використана для забезпечення транспорту, то виникає необхідність скласти ПН за нульовою ставкою.

Зауважимо, що відсутність переліку товарів, що оподатковуються за нульовою ставкою передбачає достатньо простору ДПС для маневрування. Тому ТОВ може орієнтуватися на дану ІПК та реєструвати ПН за нульовою ставкою або отримати свою ІПК та працювати за нею.

Так як отримання ІПК потребує часу, то наразі за відсутності роз’яснень якщо ПН не буде складено, а в подальшому за ІПК її необхідно буде складати, то до ТОВ може бути застосовано штраф за несвоєчасну реєстрацію. Тому доцільно скласти ПН та отримати ІПК, щоб на неї орієнтуватися за необхідності.

Щодо самої ПН, то при її складанні, на нашу думку, дані щодо отримувача, номенклатури, УКТ ЗЕД, кількісті заповнюються в загальному порядку. Ціна товару так як безоплатна передача рівня нулю, код ставки 902 - у разі здійснення операцій з постачання на митній території України товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою.

Пункт 198.5 ПКУ не застосовується, тобто компенсуюче ПЗ нараховувати не потрібно.

За загальними правилами, при безоплатному постачанні складають дві ПН, одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, яка дорівнює  нулю і другу ПН – на суму перевищення мінбази над фактичною ціною відповідно до ст. 188, 189 ПКУ. 

Сама суть такої другої ПН - це запобігання  зменшення податкових зобов’язань, коли продаж здійснюється за ціною нижче ціни придбання, і це актуально для ненульових ставок ПДВ. Але при нульовій ставці ПДВ такого зменшення не відбувається. Для нульової ставки у податківців немає окремих роз’яснень, але в ЗІР категорії 101.16 є консультація щодо звільнених від оподаткування операцій, в якій визначено:

«У разі здійснення платником податку операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ, за ціною, яка нижча за ціну їх придбання, на суму перевищення ціни придбання над ціною постачання таких товарів/послуг додаткового нарахування податкових зобов’язань не здійснюється».

На нашу думку, такий підхід є обґрунтованим і відповідає самій суті врахування мінбази при оподаткуванні ПДВ і ПН складати не потрібно на мінбазу. Але формально для операцій за нульовою ставкою немає виключень у другому абзаці пп. 188.1 ПКУ. Тому за обережного підходу рекомендуємо все ж таки зареєструвати ПН на мінімальну базу оподаткування, хоча й за нульовою ставкою ПДВ, а також подати запит на отримання ІПК з цього питання. 

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Отримали акт відповідності від Держаудитслужби: що з ПДВ?
    Підприємство – платник податку на прибуток та ПДВ, здійснило поставку замовнику – платнику ПДВ у 2022 р. Відповідно до акту відповідності Держаудитслужби 2024 р. за рахунок завищення цін, ТОВ повертає кошти замовнику. Як відобразити цю операції в обліку? Чи потрібно коригувати ПЗ з ПДВ?
    Сьогодні 11:1113
  • ТОВ передає ЗСУ паливно-мастильні матеріали: що з ПДВ?
    ТОВ на загальній системі оподаткування передає ПММ (оливу) ЗСУ. Чи потрібно на цю операцію реєструвати ПН з нульовою ставкою та як її скласти?
    17.06.2024735
  • Операції факторингу: що з ПДВ?
    ТОВ планує відступити право грошової вимоги за договором факторингу. Чи є дана операція об’єктом оподаткування ПДВ?
    14.06.202444
  • Коригування вартості товару після зміни статусу платника ПДВ
    ТОВ-платник ПДВ придбало товар у неплатника. Відвантаження – перша подія. На дату оплати продавець вже став платником ПДВ. Оплата здійснюється в національній валюті, але перераховується відносно курсу НБУ. Під час оплати необхідно сплатити/повернути різницю, що виникає при перерахунку зобов’язань, виражених в умовних одиницях (сумову різницю). Чи необхідно оподаткувати ПДВ таку різницю?
    13.06.2024200
  • Транспортно-експедиційні послуги від нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство уклало договір транспортно-експедиційних послуг з польською компанією: на подачу на склад контейнерів для перевозки металу, їх доставку автомобілями на термінал залізниці, послуги перевантаження на залізничні платформи, залізничний фрахт до кордону України, залізничний фрахт від кордону до Києва по території України. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ?
    10.06.202451