• Посилання скопійовано

Як скласти РК на зайво складені ПН на послуги в період з жовтня до грудня?

Під час річної інвентаризації щодо дебіторської та кредиторської заборгованостей було виявлено факт надмірно складених ПН на послуги в період з жовтня до грудня включно. Як скласти РК на такі ПН? Яким документом підтвердити, що надмірно виписані ПН виявлені в січні, аби уникнути штрафів?

З метою такого коригування продавець (постачальник) має самостійно визначити, яка з кількох складених ним податкових накладних на одну й ту ж операцію є правильною, а які є зайво складеними.

При цьому один розрахунок коригування можна скласти лише до однієї зайво складеної ПН.

Якщо на одну і ту ж операцію з постачання товарів/послуг складено декілька ПН, то РК, особливості складання яких визначені у п. 24 Порядку №1307, складаються окремо до кожної податкової накладної, яка визначена платником як зайво складена, у т. ч. і до податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю), у такому порядку:

  • у верхній лівій частині РК у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначається тип причини 20, при цьому позначка «Х» не проставляється;
  • у заголовній частині РК у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН;
  • в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної» РК зазначаються дані щодо ПН, правильно складеної та зареєстрованої в ЄРПН;
  • в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних РК до ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна» РК зазначаються дані щодо РК, складеного до зайво складеної ПН, яка зареєстрована в ЄРПН. Зазначене поле не заповнюється, якщо такий РК не складався.

У разі складання РК з типом причини «20» до ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН, до якої раніше не складався РК, він підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем), який був зазначений у ПН, що коригується, крім випадків, передбачених Порядком №1307.

У разі складання РК з типом причини «20» до ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН, до якої раніше було складено РК, він підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем) з урахуванням таких особливостей:

  • в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в Єдиному реєстрі податкових накладних вже зареєстрована податкова накладна» такого РК зазначаються дані щодо складеного та зареєстрованого в ЄРПН РК до зайво складеної ПН на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН;
  • графи з 1 по 15 розд. Б такого РК та рядки розд. А не заповнюються.

У результаті такого коригування на одну операцію з постачання товарів/послуг в ЄРПН має залишитися одна ПН. Таке коригування не може бути проведене, якщо в ЄРПН за результатами операції з постачання товарів/послуг не залишиться жодної ПН.

Особливості складання розрахунків коригування до зареєстрованих в ЄРПН зайво складених ПН викладені в п. 4.6 листа ДФС від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 681
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432