• Посилання скопійовано

Продаж землі підприємством: що з ПДВ?

Власники підприємства планують продати основні засоби (зокрема, земельну ділянку та нерухоме майно) до рахунку погашення боргів перед контрагентом. Чи звільнена від оподаткування ПДВ операція з продажу земельної ділянки, на яку підприємство має кадастровий номер та право власності?

Запитання:

Власники підприємства планують продати основні засоби (зокрема, земельну ділянку, нерухоме майно: нежитлові приміщення, виробничий корпус, побутове приміщення, лінії електропередач, підкранові шляхи козлових кранів, ділянку залізничного шляху) до рахунку погашення боргів перед контрагентом. Чи звільнена від оподаткування ПДВ операція з продажу земельної ділянки, на яку підприємство має кадастровий номер та право власності? Чи матиме значення для оподаткування ПДВ ціна продажу земельної ділянки, яка буде вище, ніж її вартість в бухобліку? Який код УКТ ЗЕД зазначати в податковій накладній на земельну ділянку?

 

Відповідь:

У пп. 197.1.21 ПКУ встановлено звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, які розміщені під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абз. 1 пп. 197.1.13 ПКУ).

У ситуації, яка розглядається, підприємство планує продати об’єкти нерухомості та земельну ділянку, на якій ця нерухомість знаходиться.

Для практичного п. 197.1 ПКУ  щодо порядку звільнення від оподаткування ПДВ з продажу земельної ділянки, на якій знаходиться об'єкт нерухомості, слід враховувати таке.

Положення пп. 197.1.21 ПКУ не передбачає звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, які розміщені під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства.

Методологічні засади формування в бухобліку інформації про основні засоби визначаються П(С)БО 7.

Згідно з п. 7 П(С)БО 7 придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс за первісною вартістю, що складається із сум, сплачених постачальникам та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків), інших витрат, безпосередньо пов'язаних з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою. Одиницею обліку основних засобів є об'єкт основних засобів.

Для цілей бухобліку основні засоби класифікуються за групами, наведеними в п. 5.1 П(С)БО 7, зокрема:

  • земельні ділянки (пп. 5.1.1);
  • капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом (пп. 5.1.2);
  • будівлі, споруди та передавальні пристрої (пп. 5.1.3).

Відповідно до Інструкції №291:

  • для обліку наявності земельних ділянок призначено субрахунок 101 «Земельні ділянки»;
  • для обліку будівель, споруд, їх структурних компонентів – субрахунок 103 «Будівлі і споруди», за дебетом яких відображаються зарахування вказаних активів на баланс підприємства за первісною вартістю;
  • за кредитом – їх вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі, ліквідації або невідповідності критеріям визнання активом, сума уцінки основних засобів тощо.

ДФС у Вінницькій області в ІПК від 13.09.2018 р. №4020/ІПК/02-32-12-01 повідомляє, якщо при визнанні земельної ділянки активом (при зарахуванні її баланс підприємства), така земельна ділянка була визнана окремим об'єктом основних засобів та обліковувалася на окремому рахунку за первісною вартістю, що підтверджується регістрами аналітичного обліку основних засобів, операція з продажу такої земельної ділянки звільняється від оподаткування ПДВ.

Якщо при зарахуванні на баланс об’єктів нерухомості до їх первісної вартості було включено вартість земельної ділянки, на якій такі об'єкти розташовані, операція з продажу земельної ділянки, яка знаходиться під об’єктами нерухомості та обліковується у їхній  вартості, підлягає оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

Разом з тим зазначимо, що відповідно до п. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Відповідно до пп. «є» п. 201.1 ПКУ у податковій накладній зазначаються в окремих рядках обов'язкові реквізити, одним з яких є ціна постачання без урахування ПДВ.

У пп. 2 п. 16 Порядку №1307 зазначено, що в графі 3.1 податкової накладної зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД на всіх етапах постачання товарів/послуг.

Умовні коди товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, визначає ДФС та забезпечує їх оприлюднення на власному офіційному веб-порталі для використання платниками податку при складанні податкових накладних відповідно до ст. 201 ПКУ.

ДФС в ІПК від 12.02.2018 р. № 563/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що Довідник умовних кодів товарів, які відсутні в УКТ ЗЕД, розміщено на офіційному веб-порталі ДФС>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10201
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202431
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427