• Посилання скопійовано

Подарункові сертифікати партнерам на єдиному податку

ТОВ, платник ПДВ, планує здійснити закупку подарункових сертифікатів вартістю 3000 грн/шт з метою подарувати партнерам - ФОПам на ІІІ групі ЄП (5%). Які податки будуть у ЮО, якщо отримувач ФОП на ЄП ІІІ групи 5%? Які податкові зобов'язання виникнуть у ФОПа при отриманні подарункового сертифікату? Хто має сплачувати податки: податковий агент чи обдарований ФОП самостійно?

Почнемо з того, що заплановане роздавання подарунків партнерам має бути узгоджено в програмі, яка містить дату й місце проведення, список запрошених осіб, який затверджується керівником сторони, що запрошує. Також треба оформити наказ про проведення заходу, кошторис витрат, договори та угоди, протокол про наміри (протокол складається у довільній формі, але обов'язково має містити реквізити та підписи представників обох сторін), укладені під час проведення такого заходу, тощо. Оскільки усі витрати, пов'язані з проведенням прийому (для вручення подарункових сертифікатів) мають підтверджуватися документально. Після проведення роздачі сертифікатів партнерам їх потрібно списати з балансу.

 

Які податки будуть у ЮО, якщо отримувач ФОП на ЄП ІІІ групи 5%? Хто має сплачувати податки, податковий агент, чи обдарований ФОП самостійно?

Податок на прибуток

Підприємство, яке використовує податкові різниці, має керуватися пп. 140.5.10 ПКУ.  Відповідно до якого передбачено збільшення фінрезультату на суму безоплатно наданих товарів особам, що не є платниками податку на прибуток (окрім фізичних осіб), і платникам податку, оподатковуваним за ставкою 0%. Оскільки цим підпунктом не уточняється які фізособи маються на увазі, вважаємо, що дана норма розповсюджується і на фізоосіб-підприємців. 

Отже, при врученні подарункового сертифікату ФОПу платнику ЄП ІІІ групи 5% не потрібно затосувати податкову різницю і збільшувати фінрезультат. Адже, як зазначено у ІПК ДФС від 24.10.17 р. №2349/ІПК/26-15-12-03-11 та від 03.11.17 р. №А/6/99-99-15-02-02-15/ІПК їх дохід обкладається ПДФО, оскільки такий подарунок отримано ним поза межами підприємницької діяльності.

 

ПДВ

Роздача сертифікатів партнерам з рекламною чи маркетинговою метою розцінюватиметься як безоплатне постачання товарів (пп. 14.1.191 ПКУ) і вимагатиме від підприємства, що дарує, нарахування ПДВ з мінімальної бази (пп. 188.1 ПКУ). Крім того, придбані сертифікати для безкоштовної роздачі дають право на відображення ПК з ПДВ (пп. 198.5 ПКУ).

Також потрібно буде скласти і зареєструвати дві ПН в ЄРПН:

  • першу — на договірну вартість (з нульовими вартісними показниками на неплатника ПДВ);
  • другу — на вартість придбання сертифікату або, в разі самостійного виготовлення, його звичайну ціну (на себе).

 

ПДФО та ВЗ

Якщо ФОП на ЄП ІІІ група 5% отримує подарунковий сертифікат як фізособа, то підприємство-дарувальник буде податковим агентом такої фізособи щодо утримання ПДФО та ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість подарунків, якщо вона не перевищує 25% мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. 

Також, згідно з пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень ПКУ зазначений дохід є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування (пп. 1.3 цього пункту).

Тобто, сертифікат, вартість якого у 2023 році не перевищує 1675,00 грн (сукупно за рік) не підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ. Водночас якщо вартість зазначеного сертифіката перевищує розмір, то різниця вартості оподатковується ПДФО і військовим збором як додаткове благо на загальних підставах.

Таким чином, дохід, що надається у негрошовій формі, для оподаткування ПДФО збільшується на коефіцієнт, який для ставки ПДФО в розмірі 18 % становить 1,219512. А сам натуральний коефіцієнт застосовується тільки до суми перевищення.

І тут виникає проблема, як утримати такий ПДФО та ВЗ із негрошового доходу фізособи, тим більше, що ця фізособа не є працівником податкового агенту і утримати податки з інших, грошових доходів, не вийде. 

Найпростіше на вартість сертифікату накрутити «зверху» натуральний коефіцієнт і на ПДФО, і на ВЗ, на підставі пп. «е» пп. 164.2.17 і пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. І самостійно сплатити утримані ПДФО та ВЗ. А щоб у податківців не виникло бажання визнати такі сплачені податки додатковим благом, попросити фізособу відшкодувати підприємству ці сплачені податки.

У Додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ у відповідному місяці кварталу вартість сертифіката в межах 1675,00 грн. врученого фізособі відображатиметься за ознакою доходу «160», а сума перевищення (збільшена на коефіцієнт) відображатиметься за ознакою доходу «126». Для цього фізособі треба знати реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП). Втім, щодо ФОП-контрагентів, такі відомості у податкового агента вже, скоріш за все, є. 

 

ЄСВ 

На підставі оформлених документів (наказу, програми заходу тощо) видача ФОПам сертифікатів не розглядається як виплата зарплати або винагороди за надані послуги чи виконані роботи. Така видача жодним чином не пов’язана із трудовим або цивільно-правовим договором із залучанням праці фізособи. 

Тому ЄСВ на вартість сертифіката не нараховується, відповідно у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ така вартість не відображається.

 

Які податкові зобов'язання виникнуть у ФОП при отриманні подарункового сертифікату?

Оскільки ФОП на ЄП ІІІ групі 5% отримує подарунковий сертифікат як фізособа, тому що це не пов’язано з його підприємницькою діяльністю, то згідно з пп. 292.9 ПКУ не оподатковуються єдиним податком, відповідно не відображається в декларації платника ЄП. 

А нараховані ПДФО та ВЗ з доходу, у вигляді отриманого сертифікату, сплатить податковий агент при виплаті такого доходу. Якщо ФОП відшкодує ці податки, то жодного оподаткованого доходу в їх сумі в нього, знову ж таки, не виникне. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202413
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202419
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024169
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024115
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202430