• Посилання скопійовано

Податкові наслідки при отримання благодійною організацією квартири від фізособи-нерезидента

Фізична особа - нерезидент передає квартиру, яка йому належить на праві власності, благодійній організації. Які наслідки виникають у фізособи - нерезидента при такій передачі? Чи потрібно подати якусь звітність? Які наслідки будуть у благодійної організації при отримані такого майна?

Засади благодійної діяльності в Україні визначені Законом №5073.

Законодавство України про благодійну діяльність та благодійні організації базується на Конституції України та складається з цього Закону, Цивільного кодексу України, міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та інших нормативно-правових актів (ст. 2 Закону №5073).

Безоплатну передачу квартири в даній ситуації можна оформити договором дарування або пожертви. 

Відповідно до ст. 717 ЦКУ, за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

А от згідно з ст. 729 ЦКУ передача майна як пожертви за своїм змістом близька до дарування, але оформляється договором пожертви. За таким договором пожертвувач матиме право вимагати розірвання договору про пожертву, якщо пожертва використовується не за призначенням (ч. 3 ст. 730 ЦКУ). 

Проте незалежно від договору, за яким фізособа передаватиме благодійній організації квартиру, жодних податкових зобов’язань у обох сторін не виникатиме. 

Отриману квартиру благодійна організація відображає на балансі за справедливою вартістю (п. 21 П(С)БО 15), яку може визначити спеціально створена комісія або незалежний оцінювач. Порядок відображення у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації залежить від мети отримання квартири і її подальшого використання.

У фізособи нерезидента при даруванні майна не виникатиме об’єкт оподаткування ПДФО, ВЗ, тому що внаслідок здійснення такої операції вона не отримала доходи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202411
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202416
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202416
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202419
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428