• Посилання скопійовано

Податок на доходи нерезидента при оренді сервера

Юридична особа - резидент України на загальній системі оподаткування хоче сплачувати юридичній особі - нерезиденту (резидент Німеччини) за оренду сервера. Чи потрібно з такого доходу при його виплаті утримувати податок на доходи нерезидента?

Оподатковується податком на доходи нерезидентів

Відповідно до пп. «ґ» пп. 141.4.1 ПКУ до доходів, які оподатковуються податком на доходи нерезидентів включаються доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України. До таких доходів відноситься, серед іншого, лізингова/орендна плата, що вноситься резидентами на користь нерезидента - лізингодавця/орендодавця за договорами оперативного лізингу/оренди.

Тому якщо юрособа нерезидент сплачуватиме нерезиденту оплату за оренду серверу, така оплата оподатковуватиметься податком на доходи нерезидента, згідно з нормами пп. 141.4 ПКУ.

Такий самий висновок зроблено, приміром, в ІПК ДПСУ від 30.06.2023 р. №1643/ІПК/99-00-21-02-02-06, ІПК ДФСУ від 09.01.2018 р. № 82/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Податок утримують згідно з пп. 141.4.2 ПКУ за ставкою 15% з суми доходу та перераховують до бюджету в момент виплати доходу. Таким чином, нерезиденту надходить сума доходу за мінусом утриманого податку.

Про особливості утримання цього податку можна почитати тут.

Але якщо міжнародним договором України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності, передбачені інші правила, то застосовуються такі правила міжнародного договору.

Про це саме зазначено в наведених вище ІПК.

 

Застосування міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування

Щодо Німеччини таким договором є Угода між Україною іФедеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно.

Наприклад, в ІПК ДФСУ від 23.10.2017 №2340/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, де розглядається подібна ситуація виплати оренди резиденту Республіки Білорусь зазначено, що доходи від оренди можуть підпадати під регулювання ст. 7 Угоди «Прибуток від комерційної діяльності».

Така сама стаття 7 «Прибуток від комерційної діяльності» є і в Угоді між Україною і Федеративною Республікою Німеччина.

Відповідно до ч. 1 цієї статті 7 Угоди прибуток підприємства Договірної Держави оподатковується тільки у цій Державі, якщо тільки це підприємство не здійснює комерційної діяльності у другій Договірній Державі через розташоване в ній постійне представництво.

Поряд з цим до зазначених доходів, на наш погляд, можна застосувати норму ч. 4 ст. 22 «Майно» Угоди, згідно якої будь-які інші елементи майна резидента Договірної Держави (окрім майна, яке міститься в другій Договірній Державі) оподатковуються тільки в цій Договірній Державі.

Тобто, якщо сервер (майно) резидента Німеччини знаходиться у Німеччині, то й доходи від оренди такого майна оподатковуються у Німеччині.

Це означає, що при виплаті юрособою резидентом України доходу за оренду сервера резиденту Німеччини з такого доходу може не утримуватися податок. Але для того, щоб не утримувати податок, резидент Німеччини має підтвердити свій статус нерезидента, надавши резиденту України відповідну довідку.

Про застосування Угод про уникнення подвійного оподаткування можна почитати тут.

Про особливості отримання довідки - тут.

 

Висновок

Вище ми навели загальні підходи до розуміння оподаткування в даній ситуації. Але залежно від умов конкретного договору з нерезидентом податкові наслідки можуть бути інші. Варто аналізувати норми конкретного договору. Окрім того, думка ДПС з приводу оподаткування також може відрізнятися залежно від умов договору, на підставі якого резидент України користується сервером нерезидента. Тому для уникнення непорозумінь з ДПС може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію, надавши ДПС такий договір.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»