• Посилання скопійовано

Куди подавати декларацію та сплачувати податок на нерухоме майно?

ТОВ зареєстровано в Печерському р-ні м. Києва, об'єкт нерухомості розташований в Голосіїівському р-ні м. Києва. До якого району подається форма №20-ОПП, податкова декларація з податку на нерухомість, і куди сплачується податок: до бюджету Печерського району чи Голосіївського?

Форма №20-ОПП

Форма №20-ОПП подається тільки за основним місцем обліку – в даному випадку це Печерський район м. Києва. Вона подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття відповідних об’єктів відповідно до пп. 8.4 Порядку №1588.

Докладніше про те, як її складати, читайте тут та тут>>

В даному випадку об’єкт нерухомості знаходиться в іншому районі м. Києва, тому потрібно звернути увагу на облік об’єктів, що перебувають за неосновним місцем обліку платника податків. Якщо платник податків має у власності об’єкт нерухомості, що розташований на території іншої громади, про такі об’єкти теж потрібно повідомити ДПС. Зробити це можна двома способами – шляхом подання форми №17-ОПП або заповнення графи 11 у формі №20-ОПП.

Так, згідно з абз. 1 п. 7.2 розд. VII Порядку №1588 для взяття на облік за неосновним місцем обліку платник податків зобов’язаний протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов’язані з оподаткуванням, подати до відповідного контролюючого органу заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою №17-ОПП згідно з додатком  9 до Порядку №1588Заява за ф. №17-ОПП може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку, тобто її можна подати як до ДПС Печерського, так і до ДПС Голосіївського району.

Проте якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, у графах 6, 7 та 11 форми №20-ОПП, то такий платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за ф. №17-ОПП. Позначка у графі 11 форми № 20-ОПП говорить про те, що платник просить взяти його на облік за неосновним місцем, а інформація у графах 6 та 7 визначає територіальний орган ДПС, який повинен це зробити. В даному випадку це буде Голосіївський район м. Києва. Оскільки ця інформація дублює інформацію форми № 17-ОПП, то її подавати вже не потрібно.

 

Подання декларації з податку на нерухоме майно

Відповідно до пп. 266.7.5 ПКУ, платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 к.д. з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

В даному випадку декларацію потрібно подавати до ДПС Голосіївського району. При цьому пам’ятайте, що перед поданням декларації потрібно подати форму № 20-ОПП із заповненою графою 11 або форму № 17-ОПП.

 

Сплата податку на нерухоме майно

Відповідно до пп. 266.9. ПКУ, податок на нерухомість сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу. В даному випадку податок сплачується до місцевого бюджету Голосіївського району м. Києва – за місцем розташування об’єкта нерухомості і за місцем подання декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202413
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202419
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024170
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024115
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202430