• Посилання скопійовано

Земельна ділянка під збудованим будинком безоплатно передана ОСББ: які наслідки?

Збудовано житловий будинок та проведено реалізацію квартир, а земельну ділянку безоплатно подаровано в ОСББ. Які будуть податкові наслідки цієї операції?

Відповідно до абз. 1 пп. 197.1.21 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абз. 1 пп. 197.1.13 ПКУ).

З умов запитання виходить, що якщо земельна ділянка була передана окремо від будинку, то вона не включена до його вартості. Тож в даному випадку працює норма пп. 197.1.21 ПКУ і тому ПДВ на вартість земельної ділянки не нараховується.

Відповідно до п. 22 НП(С)БО 7, вартість земельних ділянок не амортизується, тож первісна вартість ділянки в обліку підприємства одночасно є її балансовою (залишковою) вартістю.

В бухобліку вартість переданої ділянки списується з балансу одразу на витрати. Відповідно до п. 2 розділу ІІ НП(С)БО 27, необоротні активи, група вибуття, відчуження яких планується в інший спосіб, ніж продаж на дату балансу (в даному випадку – безоплатне передання), не визнаються утримуваними для продажу – див. таблицю (суми в таблиці умовні).

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн

Списання вартості земельної ділянки до складу інших витрат

976

101

1500000

Списання витрат на фінансовий результат

793

976

1500000

Якщо підприємство-забудовник не коригує фінрезультат, вартість земельної ділянки зменшує його оподатковуваний прибуток (Дт 79 Кт 976) без коригувань суми прибутку.

Якщо підприємство-забудовник коригує фінрезультат, а ОСББ зареєстроване як неприбуткова організація, то в даному випадку слід врахувати норму пп. 140.5.9 ПКУ. Відповідно до пп. 140.5.9 ПКУ фінрезультат збільшується на на суму вартості товарів, безоплатно переданих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату передачі товарів, у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Суму такого прибутку слід взяти з рядка 04 декларації за попередній рік.  Земельні ділянки вважаються товаром з метою оподаткування – див. пп. 14.1.244 ПКУ.

У додатку РІ таке коригування наводиться у рядку 3.1.9 – тільки в сумі перевищення вартості земельної ділянки 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»