• Посилання скопійовано

Втрати товару при митному оформленні: які наслідки з ПДВ?

За умовами ЗЕД-контракту, право власності на товар передається від продавця-резидента покупцю-нерезиденту в момент прийняття товару в місці поставки (митний термінал). Згідно з актами приймання-передачі, покупець отримав 481 тон товару, але в митній декларації зазначено 480 тон (механічні втрати поніс покупець). На яку кількість товару має скласти ПН продавець?

Обєкт  оподаткування ПДВ визначено пп. 185.1 ПКУ. Щодо товарів до оподаткованих операцій належать постачання товарів в межах митної території України та їх експорт (тобто, вивезення за межи митної території України, підтверджений відповідною митною декларацією).

При цьому згідно із пп. 14.1.191 ПКУ, постачання товарів - це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник. Оскільки за умовами договору право власності переходить до покупця при передачі на митному терміналі, то маємо справу з постачанням на митній території України. 

За актами приймання-передачі видно, що поставлено покупцю 481 тон товару. Те, що під час митного оформлення і перетину кордону 1 т була втрачена (і в митній декларації зазначено 480 т) – це вже товар, який належить покупцю і продавець до нього не має жодного відношення. 

Тому, на нашу думку, продавець-резидент має скласти ПН на відвантажену ним кількість товару 481 т. При цьому, якщо митну декларацію оформлено вже покупцем, то експортером такого товару резидент не є. Тому така податкова накладна має складатися із зазначенням ПДВ за ставкою 20%. 

Датою складання такої ПН буде перша з подій: або передоплата (аванс) за товар, або його відвантаження (тобто, в даному випадку – передача права власності на митному терміналі).   

Проте тут слід взяти до уваги, що у запитанні можлива неточність. Адже, якщо насправді йшлося не про передачу права власності, а про момент передачу товару покупцю згідно зі правилами ІНКОТЕРМС, то вони як раз момент передачу права власності не регулюють. 

Податківці в такій ситуації (якщо договором передбачено, що оформленням митної декларації займався продавець) не заперечують в праві на нульову ставку ПДВ. Наприклад, тут  вони говорять:  для підтвердження нульової ставки ПДВ експортеру необхідно мати в наявності митну декларацію, оформлену відповідно до вимог Митного кодексу України. Якщо в продавця така митна декларація (де він зазначений) є, можна спробувати скористатися нульовою ставкою ПДВ. 

У такому випадку податкових накладних буде дві – одна датою будь-якого з актів за ставкою 20% на 1 т товару (який не зазначено в митній декларації), друга – датою оформлення митної декларації за ставкою 0% на 480 т. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435