• Посилання скопійовано

Як сплатити податки готівкою, якщо рахунки заблоковано?

На підприємство накладено санкції, розрахунковий рахунок заблоковано. Податки потрібно сплачувати. Як оформити в бухобліку таку ситуацію: клієнт оплатив готівкою за товар (оформлено ПКО), надалі директор цими коштами оплачує податки із зарплати?

Приймання готівки в касу

Приймання готівки в оплату за товар – це розрахункова операція, яка потребує реєстрації через РРО. Відповідно до ст. 3 Закону про РРО, при отриманні готівки в разі продажу товарів потрібно застосовувати РРО.

Пропонуємо до уваги наші консультації на тему готівкових розрахунків за товари - див. туттут та тут>>

Як виключення з цього правила, рєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання (пп. 1 ст. 9 Закону про РРО). Додатково про це читайте тут>>

Про штрафи за незастосування РРО у 2021 році ми писали тут>>

Зауважимо, що крім продажу товарів, готівку можна отримати у формі поворотної або безповоротної фінансової допомоги, наданої підприємству від інших осіб. Податкові наслідки такої операції залежать від системи оподаткування підприємства-отримувача та є темою для окремої консультації. Дещо про ПФД можна почитати тут та тут>> 

 

Сплата податків готівкою

У загальному випадку, підприємство має право сплатити податки готівкою через касу банку. Для цього підзвітна особа (в даному випадку - це директор) повинна внести готівку в касу банку для зарахування її на відповідні бюджетні рахунки.

Звертаємо увагу на особливості сплати ЄСВ готівкою. 

Відповідно до ч. 7 ст. 9 Закону про ЄСВ єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку або на єдиний рахунок. Платники, зазначені в абз. 3 та 4 п.  1 ч. 1 ст.  4 Закону про ЄСВ (а це тільки фізичні особи – ФОП та самозайняті особи), які не мають банківського рахунку або не використовують єдиний рахунок, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку. Тобто формально готівкова форма сплати ЄСВ для  юридичних осіб Законом про ЄСВ не передбачена.

Але нормами чинного законодавства не передбачено застосування відповідальності до ФОП, які за наявності банківського рахунку або єдиного рахунку сплачують єдиний внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв`язку – докладніше про це тут.

На нашу думку, аналогічно не передбачено такої відповідальності і до юридичних осіб.

Отже, підзвітна особа повинна отримати готівку в касі на підставі видаткового касового ордера. Після цього ця особа здійснює готівкову сплату податків в касі банку, яка підтверджується квитанціями банка. Далі ці квитанції додаються до авансового звіту, який підзвітна особа подає до бухгалтерії.

На підставі авансового звіту відображається сплата податків та банківської комісії готівкою через підзвітну особу – див. таблицю (суми умовні).

Таблиця

Зміст операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Прийняття готівки в касу від покупця (ПКО)

301

361

1200

Видача готівки підзвітній особі (ВКО)

372

301

1200

Закриття заборгованості зі сплати податків та ЄСВ (авансовий звіт)

641

642

651

372

1100

Витрати на оплату комісії банку (авансовий звіт)

92

372

45

Повернення невикористаних підзвітних коштів в касу (ПКО)

301

372

55

Додатково на тему обов’язків директора і касира читайте тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024372
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202442
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 405
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202484