• Посилання скопійовано

ПФД від фізособи: облік та оподаткування

Юрособа планує отримати ПФД від фізособи. Чи є обмеження у сумі та строки повернення ПФД? Які податкові наслідки такої операції для сторін?

Згідно з пп. 165.1.31 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Отже ані отримання, ані повернення ПФД фізособі не призводить до виникнення у неї оподатковуваного доходу за умови, що повертається та ж сума коштів, що і була отримана від ФО. Зважаючи на те, що у розрахунку за формою №1ДФ відображається сума саме виплаченого (нарахованого) доходу на користь ФО, то отримання ПФД відображенню не підлягає. А ось повернення наданої раніше ФО ПФД необхідно відобразити у розрахунку з ознакою доходу «153».

При цьому, якщо підприємство є платником податку на прибуток, то згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

А в обліку сума отриманої ПФД підприємством не включається до складу доходу, оскільки вона не призводить до збільшення активів або зменшення зобов’язань, що обумовлює зростання власного капіталу. Разом з активами виникає і збільшення заборгованості підприємства з їх повернення.

Разом з цим строк, на який може бути надано ПФД не встановлено, однак, якщо ПФД надається терміном більше ніж 1 рік (тобто заборгованість є довгостроковою), то у підприємства виникатиме обов’язок дисконтувати таку заборгованість (тобто нараховувати дохід у розмірі умовних відсотків, а потім включати амортизацію дисконту до складу витрат протягом строку повернення ПФД). Детальніше про порядок дисконтування ми писали тут.

Для уникнення необхідності дисконтувати заборгованість можна не встановлювати строку її повернення – наприклад, за вимогою, в такому випадку заборгованість не буде вважатись довгостроковою і підлягати дисконтуванню, оскільки обов’язок її повернення може виникнути вже у поточному періоді.

Обмежень щодо розміру ПФД законодавчо також не встановлено. Єдине обмеження діє у разі надання ПФД готівковими коштами у касу підприємства – не більше 50 тис. грн протягом одного дня від однієї ФО. В касу можна внести будь-яку суму протягом декількох днів, не більше 50 тис. грн щодня. Таке обмеження не діє на перерахування ПФД через касу банку або з рахунку ФО.

Якщо підприємство є платником ЄП, то включити до складу доходу воно має отриману суму ПФД, що не була повернута протягом 12 місяців з дня її отримання. Подальше повернення ПФД вже не зменшує дохід платника ЄП.  Саме з метою уникнення сплати єдиного податку "єдинникам" варто слідкувати за цими строками повернення ПФД, хоча цивільним закнодавством строк повернення ПФД не обмежується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:199
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1517
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:0810
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:155
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0215