• Посилання скопійовано

Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?

Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?

Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операційзатверджено наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547

У пп. 2 розділу IV «Застосування ПРРО» Порядку №547 регламентовано порядок застосування ЕЦП, зокрема:

  • ПРРО може застосовуватись лише в тій господарській одиниці, дані про яку внесені до Реєстру щодо такого ПРРО;
  • ПРРО може бути встановлений та застосовуватися лише на пристрої, що належить суб’єкту господарювання на праві власності, володіння, користування, на якого зареєстровано ПРРО;
  • Розрахункові операції на такому ПРРО можуть проводити лише ті особи, сертифікати електронних підписів та/або печаток яких внесені до Реєстру щодо такого ПРРО;
  • У ПРРО може використовуватися удосконалена електронна печатка юридичної особи, фізичної особи - підприємця, створювачем якої є така особа.

Використання у ПРРО кваліфікованої або удосконаленої електронної печатки можливе за умови доступу до особистого ключа печатки лише створювача (уповноваженого представника створювача) електронної печатки та захисту такого ключа від несанкціонованого доступу інших осіб, та з дотриманням вимог Закону «Про електронні довірчі послуги» та Закону «Про електронні документи та електронний документообіг».

Як можна зрозуміти з цих правил, касири, які працюють на ПРРО, можуть використовувати:

  • Свій ЕЦП;
  • Свою печатку;
  • Удосконалену електронну печатку юрособи або ФОПа. Доступ до такої печатки може бути тільки в уповноважених представників юрособи або ФОПа, якими й можуть бути касири. Така печатка повинна бути захищена від несанкціонованого доступу інших осіб.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Експорт та реімпорт товару, який не вдалося доставити іноземному покупцю
    Підприємство відвантажило товар на експорт у травні 2024 р., оформило МД та зареєструвало ПН за нульовою ставкою. Митниця країни покупця не пропустила товар, тому в червні автомобіль повернувся в Україну. При поверненні товару було оформлено МД як ввезення на митну територію України. Чи потрібно реєструвати РК до ПН на повернення? Який бухоблік цієї ситуації?
    19.07.202419
  • Був алкогольний відділ у магазині, а стало кафе-бар: що робити з РРО та алколіцензією?
    ТОВ має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у відділі магазину. Тепер замість цього відділу ТОВ планує відкрити кафе-бар. Що для цього потрібно зробити?
    18.07.202424
  • Чи можна проводити через ПРРО готівкову плату за оренду рухомого майна?
    Виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція реалізовується ФОПам, під реалізацію продукції покупцям в оренду надаються вивіски (лайт-бокси) та холодильне обладнання. Це неосновний вид діяльності. Чи можна при оплаті готівкою за послуги оренди використовувати ПРРО?
    16.07.202429
  • Як організувати готівкові операції у мережі торгових точок?
    На підприємстві є декілька структурних підрозділів, які теріторіально віддалені і продають товари з використанням РРО. Каса в офісі недоцільна через територіальну віддаленість підрозділів. На більшості з них організована інкасація виручки до банку. Чи можна на одному з підрозділів (більшого розміру) створити касу, до якої буде здаватись виручка, що перевищує встановлений ліміт каси, з меншого структурного підрозділу?
    01.07.2024455
  • Як виправити помилку у розіділі 6 заяви про реєстрацію КОРО?
    Допущено помилку в заяві про реєстрацію КОРО форма №1-КОРО, а саме у розділі 6 неправильно вказано кількість аркушів КОРО. Як виправити цю помилку?
    13.06.202428