• Посилання скопійовано

Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?

В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?

Як дати раду ПРРО?

Щорічна оплата за використання програмного забезпечення не означає, що це ПЗ щорічно змінюється і стає іншим. Ні, програма залишається та ж сама. За використання програми ТОВ може сплачувати різним постачальникам, якщо доступ до неї надають ці різні постачальники.

Нагадаємо, що у Заяві про реєстрацiю програмного реєстратора розрахункових операцiй (форма №1-ПРРО), код J1316605, зазначається така інформація про ПРРО:

  • Дані щодо господарської одиниці: ідентифікатор об’єкта оподаткування, код території, назва ГО, адреса розміщення ГО (програмно-технічного комплексу самообслуговування) тощо;
  • Дані щодо ПРРО: тип ПРРО (стаціонарний, пересувний, каса самообслуговування​, інтернет торгівля), назва ПРРО, локальний номер, фіскальний номер (не заповнюється тільки при реєстрації ПРРО, в інших випадках заповнюється).

Так от, якщо через рік використання ПРРО всі ці дані не змінюються, то й перереєстровувати РРО не потрібно. Сама по собі чергова плата за використання ПРРО як комп’ютерної програми нічого не змінює.

Відповідно до пп. 4 НП(С)БО 8, нематеріальний актив – це немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований. Згідно з пп.  25 НП(С)БО 8, нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс).

Визначення витрат майбутніх періодів наведено у пп. 2.36 Методрекомендацій №433 та Інструкції № 291 — це витрати поточного або попередніх звітних періодів, що належать до наступних звітних періодів.

Витратам майбутніх періодів властиві такі ознаки:

  • понесені у звітному періоді (є оплата та документальне підтвердження здійснення витрат);
  • належать до майбутніх періодів. Доходи, пов’язані з такими витратами, виникнуть у наступних періодах, або сплата таких платежів пов’язана з майбутніми періодами.

У разі коли право використання програми передбачає сплату регулярних (щомісячних, щоквартальних, щорічних) платежів, то це є роялті. Ці платежі включаються до складу витрат (собівартість або витрати періоду). Вони не формують первісної вартості об'єкта НМА. Докладніше про це – тут.

Втім, обидва варіанти обліку одинаково впливають на фінрезультат – в обох випадках річна плата за використання ПРРО розподілена на одні й ті самі 12 місяців і списана на витрати цих місяців.

Оплату за ПРРО на наступний рік можна вважати новим нематеріальним активом або витратами майбутніх періодів – Дт 39 Кт 631 з подальшим щомісячним рівномірним списанням цієї суми на витрати, наприклад, Дт 93 Кт 39.Якщо у попередньому році було створено нематактив (а комп’ютерні програми відносяться до авторських прав і обліковуються на рах. 125) і за цей рік він повністю замортизований, його потрібно списати з балансу записом: Дт 133 Кт 125 на всю замортизовану вартість. Якщо ТОВ обліковувало ПРРО на рах. 127, то й списувати його потрібно з рах. 127: Дт 133 Кт 127.

На думку автора, у новому періоді використання ПРРО варто обрати варіант обліку витрат майбутніх періодів. Вінє більш прийнятним саме через періодичність платежів (роялті), короткостроковість періоду, за який здійснюється оплата, і щоб кожного року не списувати старий нематактив і не створювати новий.

 

Як списати РРО?

РРО належить до основних засобів, оскільки він призначений для використання протягом кількох років. Рішення про його списання слід приймати з урахуванням того, як саме планується його використовувати після скасування його реєстрації.

Важлива особливість використання РРО – це строк його експлуатації, поняття якого кардинально  відрізняється від використання інших ОЗ. Строк служби РРО – це  строк, протягом якого виробник гарантує працездатність РРО, зокрема комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів. Цей строк настає незалежно від фактичного технічного стану приладу – просто після закінчення декларованого виробником строку служби РРО  не може експлуатуватися, і його використання стає незаконним.Термін  використання конкретного РРО  встановлюється його виробником і зазначається у документації до РРО. Здебільшого він становить 7 років з дня введення РРО в експлуатацію, а також РРО не може використовуватися, якщо з дати його виробництва минуло більше 9 років.

З огляду на це встановлюється й строк амортизації РРО в бухобліку, і до закінчення строку його експлуатації він вже повинен бути повністю замортизований. Подальші дії з РРО залежать від того, чи вичерпаний строк його експлуатації, чи ні.

Якщо строк експлуатації РРО вичерпаний, його потрібно списати та утилізувати. Списання здійснюється записом: Дт 131 Кт 104 на всю його вартість, що повинна бути вже повністю замортизована. Якщо такий РРО не повністю замортизований, то на незамортизовану частину його вартості буде ще одна проводка Дт 976 Кт 104.

Якщо строк експлуатації РРО ще не вичерпаний, його можна за потреби ще зареєструвати і знову використовувати, надати в оренду, продати іншому суб’єкту чи передати безоплатно. Списувати такий РРО немає підстав, тому що він ще відповідає визначенню активу – ще може принести економічні вигоди. На цей РРО продовжують нараховувати амортизацію. 

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024405
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202443
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 409
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202497
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202484