• Посилання скопійовано

Переведення працівника за сумісництвом та повідомлення в ТЦК

Працівника, який працює за основним місцем роботи на підприємстві (юридична особа), потрібно перевести на роботу за сумісництвом. Чи можна це зробити не звільняючи працівника (наказом) і чи потрібно, в такому випадку, подавати документи в ТЦК та як документально оформити?

Переведення з основного на місце роботи за сумісництвом

Працівника, який працює на підприємстві за основним місцем роботи можна перевести на роботу за сумісництвом. Цю думку Південне Міжрегіональне управління Держпраці виклало у своєму свіжому роз'ясненні: Переведення сумісника на основне місце роботи – Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (dsp.gov.ua).

При цьому вважаємо, що немає значення, яке буде переведення – з  основного місця на місце роботи за сумісництвом чи навпаки, оскільки місце його роботи не змінюються і трудові відносини не припиняються, а змінилися лише умови праці.

Тож, роботодавець має право перевести працівника з основного місця роботи на місце роботи за сумісництвом на підставі поданої заяви (на кшталт: «Прошу вважати місце роботи за посадою (професією) з 1 липня 2024 року місцем роботи за сумісництвом»), оформивши наказ про зміну умов трудового договору та унісши зміни до трудового договору. 

Тобто при переведенні працівника – трудовий договір не припиняється, а продовжується і, відповідно, зберігається робочий рік, за який надається щорічна основна відпустка, оскільки дата прийняття на роботу залишається незмінною.

 

Документи в ТЦК 

Військовий облік найманих працівників ведуть за основним місцем роботи із заповненням розділу ІІ особової картки працівника за формою П-2. За нормами Порядку №1487, роботодавцю, в якого наймані працівники працюють за сумісництвом, додатково вести військовий облік не потрібно, незважаючи на те, що при прийнятті на роботу (навіть за сумісництвом) надаються: військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, якщо працівник військовозобов’язаний; військовий квиток — резервістом або посвідчення про приписку до призовної дільниці — призовником, як того вимагає пп. 20 Порядку №1487. Аналогічна вимога міститься й у ст. 24 КЗпП.

Проте після повномасштабного вторгнення Головне управління персоналу Генштабу Збройних Сил України в листі від 22 березня 2023 року №321/ЗПІ/114 виклало з цього питання свою позицію (зважаючи на воєнний стан): персональний облік осіб, які працюють за сумісництвом, здійснюється на загальних засадах, визначених Порядком №1487. Але водночас наголосило, що така ситуація є тимчасовою, підхід до питання військового обліку сумісників буде переглянуто після припинення/скасування правового режиму воєнного стану.

Отже, робимо висновок: незважаючи на те, чи працюють працівники за основним місцем роботи, чи за сумісництвом, роботодавець-юрособа повинен повідомляти ТЦК про будь-які зміни.

У даному випадку, змін в облікових даних працівника через переведення не відбувається, тому подавати повідомлення в ТЦК та СП не потрібно. За нього подасть інформації новий роботодавець за основним місцем роботи протягом 7 днів після прийняття на роботу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»