• Посилання скопійовано

Переведення працівника за сумісництвом та повідомлення в ТЦК

Працівника, який працює за основним місцем роботи на підприємстві (юридична особа), потрібно перевести на роботу за сумісництвом. Чи можна це зробити не звільняючи працівника (наказом) і чи потрібно, в такому випадку, подавати документи в ТЦК та як документально оформити?

Переведення з основного на місце роботи за сумісництвом

Працівника, який працює на підприємстві за основним місцем роботи можна перевести на роботу за сумісництвом. Цю думку Південне Міжрегіональне управління Держпраці виклало у своєму свіжому роз'ясненні: Переведення сумісника на основне місце роботи – Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (dsp.gov.ua).

При цьому вважаємо, що немає значення, яке буде переведення – з  основного місця на місце роботи за сумісництвом чи навпаки, оскільки місце його роботи не змінюються і трудові відносини не припиняються, а змінилися лише умови праці.

Тож, роботодавець має право перевести працівника з основного місця роботи на місце роботи за сумісництвом на підставі поданої заяви (на кшталт: «Прошу вважати місце роботи за посадою (професією) з 1 липня 2024 року місцем роботи за сумісництвом»), оформивши наказ про зміну умов трудового договору та унісши зміни до трудового договору. 

Тобто при переведенні працівника – трудовий договір не припиняється, а продовжується і, відповідно, зберігається робочий рік, за який надається щорічна основна відпустка, оскільки дата прийняття на роботу залишається незмінною.

 

Документи в ТЦК 

Військовий облік найманих працівників ведуть за основним місцем роботи із заповненням розділу ІІ особової картки працівника за формою П-2. За нормами Порядку №1487, роботодавцю, в якого наймані працівники працюють за сумісництвом, додатково вести військовий облік не потрібно, незважаючи на те, що при прийнятті на роботу (навіть за сумісництвом) надаються: військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, якщо працівник військовозобов’язаний; військовий квиток — резервістом або посвідчення про приписку до призовної дільниці — призовником, як того вимагає пп. 20 Порядку №1487. Аналогічна вимога міститься й у ст. 24 КЗпП.

Проте після повномасштабного вторгнення Головне управління персоналу Генштабу Збройних Сил України в листі від 22 березня 2023 року №321/ЗПІ/114 виклало з цього питання свою позицію (зважаючи на воєнний стан): персональний облік осіб, які працюють за сумісництвом, здійснюється на загальних засадах, визначених Порядком №1487. Але водночас наголосило, що така ситуація є тимчасовою, підхід до питання військового обліку сумісників буде переглянуто після припинення/скасування правового режиму воєнного стану.

Отже, робимо висновок: незважаючи на те, чи працюють працівники за основним місцем роботи, чи за сумісництвом, роботодавець-юрособа повинен повідомляти ТЦК про будь-які зміни.

У даному випадку, змін в облікових даних працівника через переведення не відбувається, тому подавати повідомлення в ТЦК та СП не потрібно. За нього подасть інформації новий роботодавець за основним місцем роботи протягом 7 днів після прийняття на роботу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Кількість годин за графіком змінності менша від норми робочого часу
    При складанні графіка змінності при підсумованому обліку робочого часу з квартальним обліковим періодом кількість відпрацьованих годин в обліковому періоді виходить менше на 12 годин за норму за 5-денним робочим тижнем за цей же період. Норма в ІІІ кварталі за 5-денним робочим тижнем = 518 годин, а за графіком змінності = 506 годин. Виникає недопрацювання до норми у розмірі 12 годин. Чи потрібно оплачувати таке недопрацювання?
    03.10.2024371
  • Одна посада, але різні оклади у штатному розписі резидента Дія Сіті
    ТОВ – резидент ДІЯ Сіті. У штаті є працівники, які займають одну і ту ж посаду, працюють однакову кількість годин в місяць, але мають різні оклади. Чи коректно відображати в штатному розписі 5 рядків для посади бухгалтера і відповідно 5 різних окладів? Чи оклад має бути у всіх однаковий? Чи потрібно змінювати назви посад в штатному розписі та вносити зміни в трудові книжки?
    30.09.202445
  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202437
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.2024590
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202414