• Посилання скопійовано

Довготривале перебування у відпустці без збереження зарплати: які штрафи?

На підприємстві є працівники, які написали заяви на відпустку без збереження заробітної плати з 24.02.2022 року до дня закінчення воєнного стану. Вони можуть перебувати у відпустці без збереження заробітної плати ще й у 2024 році? Якщо ні, то які штрафи?

Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки (п. 3 та п. 4 ст. 12 Закону №2136). 

Отже, працівники можуть скористатися вказаною нормою та написати заяви на відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану без обмеження строку, тобто до дня його припинення або скасування, а роботодавець повинен видати відповідний наказ.

При цьому, роботодавець має право не надати зазначену відпустку, якщо працівники залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Розглядаючи ситуацію, зазначимо, що право працівників на відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану настає з 15.03.2022 року – з дати набрання чинності Закону №2136. До цієї дати, працівники, які написали заяви на відпустки без збереження зарплати з 24.02.2022 року мають право на таку відпустку, але на час карантину, згідно з Постановою, яка діяла в той період. Строки встановлення карантину та воєнного стану можна переглянути тут.

Таким чином, працівники підприємства, які написали заяви на відпустку без збереження зарплати (чи то карантину, чи воєнного стану), мають повне на це право і жодних штрафних санкцій, при вірному оформленні, на підприємство не накладатиметься.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»