• Посилання скопійовано

Належні виплати при звільненні мобілізованому, який загинув

Підприємство отримало заяву від матері та свідоцтво про смерть на вересні 2023 р. Мобілізований загинув у серпні 2022 р. Як правильно розрахувати компенсацію за невикористану відпустку (у зв’язку з останніми змінами з 12 вересня)? Які ще виплати потрібно привести, крім компенсації?

Коротко нагадаємо, що після отримання заяви матері військового та копії свідоцтва про його смерть роботодавець видає наказ датою отримання цих документів, а припинення трудових відносин буде датою смерті.

Оскільки, в даному випадку, з працівником припиняються трудові відносини датою смерті, тобто відповідною датою серпня 2022, то розрахунковий період буде серпень 2021 - липень 2022 рр. Тож, зміни, які набрали чинності з 12.09.2023 р. в частині розрахунку компенсації за невикористану відпустку, застосувати не можна. 

Сам розрахунок проводиться за нормами Порядку №100 за старими правилами.

А у єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ у місяці нарахування належних виплат при звільненні працівнику, який загинув (тобто у вересні 2023 р.) ці виплати будуть відображені за серпень 2022 р.

Детальніше про відображення такої ситуації у звітності ми писали тут.

Більше виплат, окрім компенсації за невикористану відпустку, ніяких немає. Єдине, що роботодавець, якщо забажає та за заявою матері загиблого може надати матдопомогу на поховання від підприємства в межах неоподатковуваої суми 7520,00 грн (пп. «б» пп.165.1.22 ПКУ). Якщо роботодавець забажає надати допомогу у більшій сумі, то сума перевищення (тобто різниця) оподаткуватиметься ПДФО та ВЗ. Відображатиметься така  допомога у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «146».

На суму зазначеної допомоги ЄСВ не нараховуємо, оскільки вона входить до  переліку видів виплат від роботодавця, на які не нараховується ЄСВ (п. 14 розд. 1 Переліку №1170). Відповідно, в додатку 1 єдиної звітності така сума не відображається. 

Як варіант, для уникнення оподаткування різниці, якщо допомогу роботодавець забажає виплатити в більшому розмірі ніж 7520,00 грн., то можна за окремою заявою матері загиблого військового видати нецільову матеріальну допомогу, передбаченою пп. 170.7.3 ПКУ,  неоподатковувана сума якої складає 3760,00 грн. В додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображається нецільова матеріальна допомога за ознакою доходу «169». ЄСВ також не нараховується, оскільки ця допомога включена до пп. 14 Переліку №1170, тому вона теж в додатку 1 до єдиної звітності не відображається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»