• Посилання скопійовано

Працівниця придбаває квитки для інших відряджених працівників: що з оформленням?

Працівниця придбаває за допомогою корпоративної картки квитки для відряджених працівників. Вона у відрядженні, отримала аванс на зарплатну картку. Чи може придбати квитки для інших, якщо не відзвітувала за свій аванс? Коли оформляти авансовий звіт за придбані квитки іншим?

Чи може один працівник придбавати квитки для інших працівників?

Так, може. Детально це питання ми розглядали тут. Фактично працівник придбаває квиток для іншого працівника за дорученням підприємства.

 

Коли подавати авансовий звіт у разі придбання квитків для інших працівників?

Оскільки працівник оплачував за квитки для інших працівників, перебуваючи у відрядженні, на наш погляд, до нього слід застосувати норму, яка встановлює строки звітування при поверненні з відрядження.

Згідно з пп. «а» пп. 170.9.2 ПКУ Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається до закінчення п'ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження.

Щоправда, в ІПК ДФСУ від 03.01.2018 р. №14/5/99-99-13-02-03-16/ІПК наведена інша думка – для витрат, оплачених безготівково з допомогою картки, діють строки, наведені в пп. «б» пп. 170.9.3 ПКУ – якщо строк подання платником податку звіту про використання виданих на відрядження коштів не перевищує 10 банківських днів, за наявності поважних причин роботодавець (самозайнята особа) може його продовжити до 20 банківських днів (до з'ясування питання у разі виявлення розбіжностей між відповідними звітними документами).

Тобто, якщо ми правильно зрозуміли думку податкової, звіт про такі кошти подається протягом 10 банківських днів після поверненя з відрядження, і може бути продовжений роботодавцем до 20 банківських днів, якщо є поважна причина. 

Але для уникнення можливих непорозумінь ми таки радимо застосовувати строк – 5 банківських днів.

 

Чи може придбати квитки для інших, якщо не відзвітував за свій аванс?

Відповідно до п. 19 Положення №148, видача підзвітній особі готівки під звіт проводиться за умови звітування нею у встановленому порядку за раніше отримані під звіт суми.

Для витрат, які оплачуються безготівково за допомогою картки, такої норми немає. 

Тому в розглядуваній ситуації, на наш погляд, працівниця може безготівково оплатити квитки для інших працівників, використовуючи корпоративну картку, якщо не відзвітувала про свій аванс.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»