• Посилання скопійовано

Припис щодо індексації: що з штрафами?

При плановій перевірці Держпраці надано припис до виконання, згідно з виявленою помилкою, а саме - встановлено з розрахунково-платіжної відомості за червень 2021 р., індексацію зарплати інженеру проведено не в повному обсязі, не доплачено 3,98 грн за один день робочий. Як виправити помилку та виплатити індексацію? Який штраф загрожує підприємству?

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, роботодавці нараховують ЄСВ на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці.

Об’єктом індексації грошових доходів населення є оплата праці (грошове забезпечення) як грошовий дохід громадян, одержаний ними в гривнях на території України і який не має разового характеру (ч. 1 ст. 2 Закону №1282, п. 2 Порядку №1078).

Для того, щоб виправити помилку, встановлену у приписі, суму недонарахованої індексаціії за один день червня 2021 р. 3,98 грн. потрібно включити до заробітної плати місяця, у якому здійснюватиметься донарахування (наприклад, у лютому 2022 р.), оскільки таке нарахування проводиться за попередній звітний (податковий) період, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу (п. 1.6.2 Інструкції №5).

У Додатку 1 об’єднаної звітності для цілей оподаткування ЄСВ донараховану суму індексації за минулий період відображають однією сумою (із зарплатою) в тому місяці, коли вона була нарахована (ЗІР, категорія 201.04.01) і відносити її до червня місяця, за який вона була донарахована, не потрібно. А також нараховують і сплачують ЄСВ із сукупного доходу нарахованого у місяці донарахування індексації.

У Додатку 4ДФ донарахована сума індексації разом із зарплатою відображається з ознакою доходу «101». ПДФО і ВЗ з суми донарахованої індексації за червень 2021 р. нараховується/ утримується у сукупності з зарплатою, яка проводяться у відповідному місяці їх нарахування. 

Виплата індексації не в повному обсязі є порушенням інших виплат, передбачених законодавством про працю, за який на юросіб накладається фінансовий шраф у розмірі трьох МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Крім того, за дане порушення на на посадових осіб підприємств накладається адмінштраф згідно з ч. 1 ст. 41 КпАП у розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 грн до 1700  грн). Якщо протягом року було повторно вчинено таке порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тоді штраф зростає в розмірі від 100 до 300 НМДГ (від 1700 грн до 5100 грн).

Адмінштраф накладається не пізніш як через 2 місяці із дня вчинення порушення, а в разі триваючого порушення - не пізніш як через 2 місяці із дня його виявлення (ч. 1 ст. 38 КпАП).

Рішення про накладення адмінштрафу виноситься судом на підставі протоколу про адміністративне порушення, складеного за результатами перевірки Держпраці.

У разі, якщо посадові особи підприємства не виконають припису Держпраці та не усунуть виявлене порушення, то це призведе до накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від 50 до 100 НМДГ, тобто від 850 до 1700 грн (ст. 188-6 КпАП).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»